Nyheter

Muunneltavat asunnot ovat kestävää kehitystä

A-Kruunun Helsingin Verkkosaarenranta 18:aan valmistunut 81 asunnon pilottihanke on erinomainen esimerkki tulevaisuuden rakentamisesta. Pääsuunnittelija, arkkitehti SAFA Jari Lonka korostaa kehityshankkeiden merkitystä asuntosuunnittelussa. Taloon muuttavat asukkaat Niko ja Sabina Hatara toteavat uuden kodin helpottavan lapsiperheen arjen toimintoja.
 

Verkkosaarenrannan kahden rakennuksen asunnoista suurin osa on muunneltavissa siten, että asuntoja voidaan yhdistää isommiksi tai pilkkoa pienemmiksi, jos asuntojen kysyntätilanne tulevaisuudessa muuttuu. Muuntojoustavuus vaatii mitoituksen ja talotekniikan tarkkaa huomioimista suunnittelussa.

- Kaikessa yksinkertaisuudessaan malli perustuu suomalaisittain perinteisen yhden portaan asuinkerrostalon asuntosuunnitteluun. Muunneltavuus vaatii kuitenkin perinteistä suunnittelua tarkempaa mitoitusta ja talotekniikan suunnittelua selkeisiin vyöhykkeisiin. Asuntojen muuntojoustavuus vaikuttaa myös rakennuksen julkisivuun, kun asuntojen ikkunoinnissa ja parvekkeiden sijainnissa pitää ottaa huomioon mahdollisten muutosten vaikutus, kertoo kohteen pääsuunnittelija toiminut Jari Lonka L Arkkitehdit Oy:stä. 

Muunneltavien asuntojen suunnittelussa ei asuntoja käsitellä pelkästään yksilöinä, vaan entistä enemmän yksilöiden muodostamana kokonaisuutena.

- Esimerkiksi märkätilat on optimoitu tietyn kokoisiksi, vaikka esimerkiksi isommassa asunnossa ne voisivat muutoin olla isommat. Siten tilat toimivat myös asuntokoon muuttuessa. Etsimme märkätilaratkaisuun tasaisesti toistuvaa optimia eli tietynlaista mitoituskompromissia. Huoneistoihin on myös rakennettavissa sauna, koska vaatehuoneet sijaitsevat kylpyhuoneiden seinien takana, kertoo Lonka.

Muuntojoustavuus lisääntymässä

Muuntojoustavuus on Longan mukaan yleistymässä. L Arkkitehdit Oy on kehittänyt asuntojen muunneltavuutta eteenpäin voitettuaan asuntoreformikilpailun vuonna 2018. Voittotyön myötä A-Kruunussa innostuttiin kehittämään mallia eteenpäin Longan toimiston kanssa nimenomaan Verkkosaarenrannan kohteessa. 

- Asuntosuunnittelun tendenssi on kääntymässä monikäyttöisyyden suuntaan. Hyvä niin, sillä rakentaminen on hidasta, mutta yhteiskunnan muutokset nopeita. On hyvä, että mietitään tiloja siten, että ne kelpaavat myös muuttuviin tarpeisiin. Asuntojen muuntojoustavuus on myös paljon suurempi kestävän rakentamisen teko hiilidioksidipäästöjen osalta kuin yksittäiset rakentamisen ratkaisut, toteaa Lonka.

Verkkosaarenrannan kohteessa on myös uudenlaisia rakenneratkaisuja. Esimerkiksi parvekkeissa on käytetty korkealujuusbetonia, jonka avulla voidaan toteuttaa ohuempia, kaupunkikuvallisesti sirompia rakenteita. 

Tilaajalla vahva tahtotila ja into kehittää

Lonka on erittäin tyytyväinen myös talojen kaupunkikuvallisesti rauhallisesta sekä laadukkaasta julkisivusta, ja antaa kiitosta urakoitsijalle hyvästä työn jäljestä niin julkisivun muurauksen kuin talojen sisäosienkin osalta. Lonka iloitsee suunnittelijana myös A-Kruunun vahvasta tahtotilasta kehittää asuntosuunnittelua erityisesti muuntojoustavaan suuntaan.

- On ollut ilo tehdä hanketta, jossa tilaajalla on selkeä ymmärrys ja innostus kehittämistyöhän. Yhteiskunnassa pitäisi ymmärtää antaa arvo sille, että kehitystyötä tehtäisiin monella taholla aina materiaalituotannosta kaupunkisuunnitteluun sekä rakentamiseen saakka. Kehitystä syntyy vasta, kun on monenlaisia ideoita, ja siksi on tärkeää, että asumista kehittää useampi taho, pohtii Lonka.

Asunnon saaminen tuntui lottovoitolta

Sabina ja Niko Hatara muuttavat Verkkosaarenranta 18:an sataneliöiseen viisikkoon kolmen pienen lapsensa kanssa. Perhe haki ensisijaisesti arjen toimintoja helpottavaa asumisratkaisua ja iloitsee, että tuli valituiksi lähes 700 hakijan joukosta asumaan Kalasatamaan. Muuntojoustavan asunnon malli tuotti isoon asuntoon kaksi kylpyhuonetta, josta Sabina on erityisen onnellinen.

- Ihanaa, että on kaksi kylppäriä ja myös erittäin paljon säilytystilaa kaapeissa ja vaatehuoneessa. Huoneet ovat hyvän kokoisia, tosin olohuone-keittiö tuntuu hitusen pieneltä, mutta merinäköala on mieletön, samoin valon määrä asunnossa, iloitsee Sabina, joka on aloittamassa uuden työn Kalasataman terveysasemalla. Niko puolestaan käy töissä Kampissa.

- Seurasin Kalasataman markkinoita ja kun ilmoitus tämän talon asunnoista tuli, laitoin saman tien hakemuksen sisään. Vapailta markkinoilta näin ison asunnon hankkiminen olisi tullut selkeästi kalliimmaksi. Vuokra-asunto tuntuu tässä ruuhkavuosien elämäntilanteessa stressittömämmältä vaihtoehdolta kuin omistusasunto, ja Kalasatama järkevältä sijainnilta arjen toimivuuden kannalta varsinkin, kun meidän tukiverkot eivät asu lähellä, toteaa Niko.
 

Verkkosaarenrana_Niko ja Sabina
Vasemmalla: Niko ja Sabina, oikealla Verkkosaarenanta 18
Näkymä merelle
Merinäköala

Ylimmässä kerroksessa yhteistilat kattoterasseineen

Asunnoissa ei ole huoneistokohtaista saunaa, mutta talon ylimmässä kerroksessa on kaksi talosaunaa, joiden vilvoitteluterasseilta on upea merinäköala. Samoin ylimmässä kerroksessa sijaitsee kerhotilat terasseineen. Asukaspysäköinti toteutettiin pihakannen alle. 
Asumisolosuhteita kesäaikaan parantaa Verkkosaaren pohjoisosan asemakaavan vaatima kaukokylmä, jonka avulla jäähdytetään asuntoja tarvittaessa. Pääurakoitsijana toimi Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy.
 

kattoterassi
Yhteiskäyttötila

Asuntojen keskivuokra on 22,28 € /m2/kk. Asukkaat valittiin Aran asukasvalintaohjeistuksen mukaan.