Vinkkejä kierrätykseen
Kierrättäminen säästää luonnonvaroja ja rahaa. On tärkeää saada kallisarvoisia raaka-aineita uudelleenkäyttöön ja vähentää jätekuormaa. Täältä löydät vinkit mm. kierrätyspisteen perustamiseen, digilaitteiden käyttöön ja vastuullisiin vaatteisiin.
Kierrätyspisteen perustaminen kerhohuoneelle (toivevinkki asukkailta)
Kierrätyspiste edistää kierrätystä ja ympäristötietoisuutta, ja edesauttaa itselle turhien tavaroiden saamista hyötykäyttöön.
Ole yhteydessä asukastoimikuntaan, kierrätyspisteelle on hyvä saada yleinen tuki ja kiinnostus ja kierrätyspisteen sijainti ja säännöt kannattaa miettiä yhdessä, mm.:
- Mitä tavaroita voi tuoda kierrätykseen
- Kuinka kauan tavarat pidetään kierrätyspisteessä, jos ne eivät liiku
- Kuka vastaa pisteen siisteydestä
- Keneltä saa avaimen
- Tarvitaanko infotilaisuus kierrätyksen periaatteista
- Kierrätyspisteen tueksi ja rinnalle voi perustaa esim. Whatsapp -kierrätysryhmän taloon. Ryhmässä voi myös lainata, ostaa, myydä ja vaihtaa tavaroita.
- Erilaiset kierrätystapahtumat ja kirpputoritapahtumat on myös kivaa yhteistä tekemistä talossa
- Seuraa tuloksia ja kannustakaa toisianne kierrättämään, kierrätys vähentää myös roskien määrää ja näin voi vaikuttaa myös vuokriin.
Lue Porvoon Raatimiehenkadun kierrätyspisteen toiminnasta: https://www.a-kruunu.fi/uutiset/kierrattaminen-mukavaa
Kierrätä vanhat kännykät
Kännyköiden uusiokäyttö on nykyään suosittua, joten käytetyn puhelimen ostaminen voi olla sekä hyvä teko, että edullista. Omia toimivia puhelimia voi myös viedä myymälöihin, jossa ne tarkistetaan, tyhjennetään tietoturvallisesti ja laitetaan uusiokäyttöön.
Puhelinliikkeet tai SER-kierrätyspiste kerää myös rikkinäisiä kännyköitä. Kännykät tuhotaan tietoturvallisesti käsittelylaitoksella ja niistä kerätään myös arvokkaita metalleja. Kännykän akut taas sisältävät kobolttia jonka kaivamiseen liittyy paljon ongelmia, joten akutkin on tärkeää kierrättää, jotta koboltti saadaan talteen.
Aiheesta voit lukea lisää suomenluonto.fi sivulta.
Digilaitteiden käyttö
Digilaitteiden ja –palveluiden osuus kasvihuonepäästöistä kasvaa koko ajan datakeskuksissa ja verkoissa, mutta myös kotitalouksissa. Laitteiden ja infran valmistus ja niiden käyttö vie energiaa. Vaikka uudet laitteet ovat entistä energiatehokkaampia, datan käytön lisääntyessä päästöt silti lisääntyvät. Vaikka yhden nettihaun ympäristövaikutus on olemattoman pieni, niin käyttäjiä ollessa miljardeja vaikutus on mittava. Eri arvioiden mukaan digilaitteet, internet ja sen vaatimat järjestelmät tuottavat 2–3,8 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Se on enemmän kuin lentäminen (tilanne 2020-21).
Laitteiden raaka-aineiden tuotanto kuluttaa ympäristöä, eikä tuotantoketjuja tunneta. Alalla ei ole juurikaan sertifiointijärjestelmiä. Digipalveluiden päästöihin voit kuitenkin vaikuttaa suosimalla käytettyjen laitteiden hankkimista ja pidentämällä elinkaarta hyvällä huolenpideolla. Tärkeää olisi kasvattaa elektroniikan kierrätysastetta huomattavasti. Kun laite hajoaa lopullisesti, vie se sähkölaiteromun eli SER-keräykseen, myös kaupat ottavat laitteita vastaan. Vain silloin arvokkaat raaka-aineet saadaan talteen. SER-keräykseen kuuluvat myös laturit, jatkojohdot, usb-piuhat ja kuulokkeet.
Useimmilla suomalaisilla on puhelinliittymässä rajaton data. Mobiiliverkot ovat kuitenkin energiatehokkuudeltaan huomattavasti huonompia kuin kiinteät verkot. Käytä kotona kiinteätä laajakaistaa mieluummin kuin puhelimella jaettua mobiilidataa – jos se vain on mahdollista.
- Kun et käytä laitetta, sammuta se. Myös erillinen näyttö.
- Älä seisota laitetta tuntikausia valmiustilassa kaiken varalta, käytä laitteiden virransäästöominaisuuksia
- Kotoa poistuessa sulje kodin wifi-reititin
- Poista digilaitteilta turhat sovellukset ja tilit, joita et käytä
- Poistu turhilta postituslistoilta, karsi myös kuvia ja videoita
Vastuulliset vaatteet
Vastuullisimmat vaatteet ovat ne, jotka ovat jo kaapissasi. Tekstiilijätevuorta voimme omalta osaltamme pienentää korjaamalla, paikkaamalla, tuunaamalla ja kierrättämällä uusien ostamisen sijaan. Jos vaate ei tunnu enää itselle sopivalta, se kannattaa viedä kirpputorille tai vaatekierrätykseen. Niihin ei kuitenkaan tule viedä huonokuntoisia tai likaisia vaatteita. Jos vaate on tullut tiensä päähän, pääkaupunkiseudulla poistotekstiilien keräys on laajentunut Sortti-asemilta tiettyihin kauppakeskuksiin. Keräyspisteet ja muuta hyödyllistä tietoa löydät täältä: https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/lajittelu/vaatteet-ja-tekstiilit/
Vaatekierräyksen puolestapuhujan Outi Les Pyy’n ajatuksia kierrätyksestä voit lukea myös täältä: https://outilespyy.com/lahjoita-vaatteet-oikein-kierratykseen-ja-uudelleenkayttoon/