Miten auttaa pörriäisiä?
Lähiluonto ja pörriäiset tarvitsevat apuamme. Ryhdytään kaikki yhdessä pelastustoimiin parvekkeilla ja pihamailla.
Perusta pölyttäjäpysäkki, luo pölyttäjäpolku
Perhosia, mehiläisiä, kimalaisia ja muita pölyttäviä pörriäisiä voit auttaa helposti omalla parvekkeella ja kerrostalon pihamaalla. Samalla edistät moninaisempaa luontoa ja luot viihtyisämpää ympäristöä sekä pölyttäjille että ihmisille.
Perhosten, mehiläisten ja muiden pölyttävien hyönteisten tie vie kukasta kukkaan. Kun istutamme kukkivia keitaita parvekkeille ja pihapiireihin, lisäämme hyödyllisten pörriäisten elin- ja liikkumismahdollisuuksia. Voit perustaa pölyttäjäpysäkin eli hyönteisten levähdys-, ruokailu- ja pölytyspaikan istuttamalla kasveja. Pysäkki voi olla pieni istutus kukkaruukussa parvekkeella tai isompi kokonaisuus taloyhtiön pihamaalla. Eri puolilla taloa ja pihaa sijaitsevista pölyttäjäpysäkeistä muodostuu pölyttäjäpolku, jota pitkin tärkeät pölyttäjät voivat kulkea pysäkiltä toiselle kotitalon pihapiirissä, kotikorttelissa, asuinalueella ja koko kaupungissa.
Miksi pörriäisille tarvitaan pysäkkejä ja polkuja?
Pölyttäville hyönteisille suotuisat elinympäristöt ovat merkittävästi vähentyneet, minkä vuoksi myös pörriäiset ovat vähentyneet. Kukkivat viljelykasvit ja luonnonkasvit sekä puutarhamarjat ja hedelmät tarvitsevat pölyttäjiä, jotta ne tuottavat satoa.
Jokainen meistä voi omilla teoillaan auttaa pörriäisiä, lisätä viihtyisyyttä ja edistää luonnon moninaisuutta. Haasta mukaan myös naapurisi, tuttavasi ja sukulaisesi!
Istuta kukkia, perusta hyönteishotelli, tee muita luonnonmoninaisuutta lisääviä ekotekoja.
Edistä luonnon moninaisuutta kerrostalossa
- Perusta istutus, joka kukkii koko kesän. Se toimii pienille pölyttäjille tärkeänä levähdys-, ravinto- ja pölytyspysäkkinä.
- Suosi istutuksissa mahdollisimman vähän jalostettuja kasveja. Lähde liikkeelle kuitenkin matalalla kynnyksellä: pörriäiset tykkäävät monenlaisista kukista, varsinkin sinisistä ja keltaisista kukista!
- Kasvata ruukuissa ja laatikoissa yrttejä ja vihanneksia.
- Vältä myrkkyjen ja torjunta-aineiden käyttöä.
- Nikkaroi tai osta valmis pieni hyönteishotelli.
- Löytyykö taloyhtiöstäsi kompostori? Jos ei, tee aloite sellaisen hankkimisesta. Lehti- ja risukompostit ovat myös tärkeitä pesimispaikkoja monille pörriäisille.
Taloyhtiön pihasta luonnonmukaisempi
Pihan parantamisessa kannattaa jäljitellä luonnonkasvustojen kerroksellisuutta. Kun pihamaan kasvit valitaan oikein, ne vaativat vähemmän hoitoa ja selviytyvät paremmin tuholaisia ja tauteja vastaan.
Suosikaa kestäviä, kotimaisia taimia sekä kasveja, jotka tarjoavat perhosille, mehiläisille ja muille pölyttäjille ravintoa. Koristekasvit, jotka eivät ole sopivia pihamaan luontotyypille, on hyvä istuttaa ruukkuihin omaksi ruukkutarhakseen.
Jos mahdollista, ainakin osa tontista tai sen reunamista voi jättää luonnontilaiseksi alueeksi – puutarhalajit ja luonnonkasvit sopivat mainiosti kasvamaan yhdessä. Pihamaalle kannattaa säästää erilaisia luonnonelementtejä kuten sammaloituneita kiviä ja marjovia puita. Luonnon moninaisuutta edistää myös pihapiirin eri-ikäinen puusto.
Luonnonmukaisuuden lisääminen ei tarkoita pihan hoitamattomuutta. Kasveja hoidetaan mutta maltillisesti lannoittamalla ja kalkitsemalla, tarvittaessa leikkaamalla. Syksyisin osa lehdistä kannattaa haravoida pensaiden kasvualustoille ja arkojen ruohovartisten kasvien katteeksi. Laita kesäksi pesäpönttöjä niin linnuille, kimalaisille kuin lepakoillekin – talvisin säästä talventörröttäjiä linnuille ravinnoksi.
Miten monimuotoinen on pihasi?
Löytyykö kotitalon pihamaalta?
- Hyönteishotelli tai risukasa
- Vettä astiassa perhosille, muille pörriäisille ja linnuille
- Kukkivia pensaita ja/tai puita
- Maatuvia lehtiä pensaiden juurilla
Mitä kasveja pihamaalta ja lähiympäristö löytyy? Käytä keväällä salaateissa, keitoissa ja muhennoksissa nuoria lehtiä esimerkiksi voikukasta, poimulehdestä, siankärsämöstä ja ahosuolaheinästä.
Perhosten lempikukkia ovat mm.
- Näsiä
- Kaukasianpitkäpalko
- Pihasyreeni
- Mäkitervakko
- Tuoksuköynnöskuusama
- Ruusuruoho
- Mäkimeirami
- Syysleimu (valkoinen)
- Punatähkä
- Syysasteri
- Soihtunauhus
- Punahattu
- Laukat
Miten edistän luonnon monimuotoisuutta lähiympäristössä?
- Tutustu lähiluontoon – jokamiehenoikeudella saat liikkua vapaasti metsissä ja viheralueilla.
- Etsi tietoa lähellä sijaitsevista arvokkaista luontokohteista ja kerro niistä myös muille.
- Älä vahingoita kasveja ja eläimiä.
- Kerää talteen marjoja ja sieniä
- Älä kerää oksia, jäkäliä, sammalia ja varpuja ilman maanomistajan lupaa.
- Pidä koirat ja kissat kytkettyinä.
- Älä jätä roskia luontoon.
Lähteet ja lisää aiheesta
Pelasta pörriäinen (Maa- ja kotitalousnaiset)
Vihreä lippu (Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi ry)
Kaupunkiluonto monimuotoiseksi (Helsingin kaupunki, Ympäristökeskus)