Nyheter

Puheenjohtajat koolla vaihtamassa kokemuksia

A-Kruunun talojen asukastoimikuntien puheenjohtajat kokoontuivat toukokuun lopulla vapaamuotoiseen tilaisuuteen tutustumaan toisiinsa ja vaihtamaan kokemuksia asukastoiminnasta. 

Pasilan Musiikkimuseo Famessa pidettyyn tilaisuuteen osallistui parisen kymmentä aktiivista asukasta. Mukana olivat myös Jenni Stenström Porvoosta, Juho Järvelin Tuusulasta, Arja Niinikoski Helsingin Mellunmäestä ja Ulla Sipoon Söderkullasta.

- Tulin paikalle, kun kerran tällainen tilaisuus järjestettiin. On kiva nähdä porukkaa kasvotusten ja vaihtaa kokemuksia, kertoi Jenni, jonka kotitalo valmistui viime talvena, ja asukastoiminta on jo ehtinyt hyrähtää käyntiin.

- Järjestimme keväällä Earth hour -tapahtuman ja olemme suunnitelleet muun muassa naisten illan pitämistä kerhohuoneella. Meidän talossa asuu kaikenikäisiä ihmisiä ja pyrimme luomaan kaikille jotain. Suunnitelmissa on vaikka mitä kivaa kesällekin.

Raatimiehenkadun taloissa on yhteensä 63 asuntoa. Asukkaiden kesken viestintää helpottamaan on perustettu Whatsup-ryhmä, johon on halunnut liittyä mukaan 30 asukasta.

- Viestiryhmässä pyydetään apua ja kysellään lainaan tavaroita eli ryhmä lisää mukavasti yhteisöllisyyttä, totesi Jenni.

Ulla, Airi, Juho ja Jenni tulivat puheenjohtajien kokoukseen tutustumaan toisiin aktiiveihin ja kuulemaan kokemuksia asukastoiminnoista.
Ulla, Airi, Juho ja Jenni tulivat puheenjohtajien kokoukseen tutustumaan toisiin aktiiveihin ja kuulemaan kokemuksia asukastoiminnoista.

Tavoitteena hyvän kierteen synnyttäminen

Myös Juhon asuintalossa on otettu sosiaalinen media käyttöön viestinnän helpottamiseksi. Viime syksynä valmistuneen Metsävadelmantien kohteen omassa Facebook-ryhmässä on jo kolme neljäsosaa talon 70 asunnon asukkaasta.

Yhteisöllisyyden kehittyminen on myös Juhon toiveena.

- Olisi hienoa, jos saisimme aikaan hyvän kierteen asumisessa ja välttäisimme huonon kierteen eli levottomuuden ja välinpitämättömyyden syntymisen. En ole itse sitten nuoruusvuosien ollut kiinnostunut asukastoiminnasta, mutta kun A-Kruunulla on hienoja yhteisöllisyyttä korostavia tavoitteita, avasin suuni asukaskokouksessa ja päädyin puheenjohtajaksi, naurahti Juho.

Puheenjohtajien tapaamisessa Juhon toiveena oli saada vinkkejä muun muassa siihen, miten naapureita saisi kannustettua mukaan toimintaan.

Kerhohuone ja asukastoimintamääräraha apuna

Nelikon kokenein puheenjohtaja on Arja, jonka 109 asunnon asuinyhteisö Korvatunturintielle valmistui jo nelisen vuotta sitten. Arja on ollut mukana asukastoimikunnassa alusta lähtien.

- Olen aina ollut touhutäti, ja kun olen eläkkeellä, minulla on aikaa toimia. Meillä on todella iso kerhohuone ja siellä yritämme järjestää kaikenlaista toimintaa. Pyrimme aina myös käyttämään koko asukastoimintamäärärahan asukkaiden eduksi. Harmillista kyllä alun innostuksen jälkeen toiminta ei ole enää kiinnostanut asukkaita samalla tavalla, totesi Arja ja kertoi myös aktiivisesti tarkastavansa talon tiloja ja vahtivan, että ne pidetään kunnossa.  

- Meillä oli aluksi pihalla kasvilaatikoita, mutta ne jouduttiin väärinkäytösten vuoksi poistamaan. Hankimme tilalle pihakeinun. Tuntuu kyllä pahalta, kun jotkut ihmiset eivät välitä yhteisestä omaisuudesta, harmitteli Arja.

Kiinteistöpalvelupäällikkö Petteri Puolanne avasi tilaisuuden ja kertoi lyhyesti yhtiön ajankohtaisista kuulumisista.
Kiinteistöpalvelupäällikkö Petteri Puolanne avasi tilaisuuden ja kertoi lyhyesti yhtiön ajankohtaisista kuulumisista

Yhteys palvelupäälliköihin toimii

Myös Ullan kotitalossa asukastoimikunta on saanut olla aktiivinen asumisrauhan edistämiseksi. Talot valmistuivat kaksi vuotta sitten ja olo on ollut Ullan mukaan kuin lintukodossa, mutta tänä vuonna muuttoja on ollut runsaasti, ja sen myötä on tullut ongelmia. Toimikunta aktivoitui keväällä ja Ulla otti puheenjohtajan roolin hoitaakseen.

- Muun muassa tupakointi, metelöinti, pihakäyttäytyminen ja roskaaminen ovat aiheuttaneet ongelmia, joita olemme yhdessä palvelupäällikön kanssa hoitaneet kuntoon. Toivoisimme yhtiöltä selkeämpiä pelisääntöjen läpikäymistä taloon muuttavien kanssa. Olisi hyvä, jos myös puheenjohtaja tai asukastoimikuntalaiset kävisivät tervehtimässä uusia asukkaita ja kertoisivat talon tavoista, vaikkapa kahvipaketin kanssa, pohti Ulla, joka perustelee omaa aktiivisuuttaan luonteellaan.

- Olen aina ollut joka paikassa mukana pistämässä käsiä saveen. Tykkään tekemisestä ja ideoimisesta.

Kaikki neljä aktiivia kiittelevät omien talojensa palvelupäällikköä aktiivisuudesta asukkaiden asioiden hoitamisesta.

Tilaisuudessa oli tarjolla buffet-illallinen.
Tilaisuudessa oli tarjolla buffet-illallinen.

Taloushaasteita ja asukastoimintaan kannustamista

Tilaisuuden avannut kiinteistöpalvelupäällikkö Petteri Puolanne kertoi lyhyesti yhtiön asioista.

- Taloustilanne on hintojen nousun vuoksi nyt haastava, ja erityisesti korkokustannusten nousu vaikuttaa omakustannusperiaatteella määräytyviin vuokriin. Kun viime vuonna rahoituskuluihin varattiin 2,6 miljoonaa euroa, tälle vuodelle on budjetoitu 9,5 miljoonaa euroa. Onneksi ARA-lainoilla on korkotuki, joka pitää huolta, että mahdolliset lisäkoronnostot eivät enää juurikaan vaikuta tilanteeseen, totesi Petteri ja kertoi myös asukastoiminnan kannusteista.

- Asukastoimikuntien käyttöön on lähiaikoina tulossa S-bisnesskortti, joka helpottaa muun muassa talkoo-ostosten tekemistä. Asukastoimintaan kannustamme myös kustantamalla jokaisesta asukastoimikunnasta kaksi henkilöä mukaan syksyn Vuokralaispäiväristeilylle, kertoi Petteri.

Tilaisuudessa tarjoiltiin buffetillallinen, jonka jälkeen tutustuttiin opastuksen kera Musiikkimuseo Famen antiin.