News article

Oma piha voi olla henkireikä

A-Kruunun talossa asuva pariskunta on luonut rivitalopihalleen keitaan, jossa voi rentoutua ja nauttia luonnon kauneudesta.

Talvella tuulinen ja kesällä paahteinen piha on vaatinut monenlaisia kokeiluita ennen kuin siitä on saatu silmänilo keväästä syksyyn. Tuulelle, paahteelle, pupuille, kirvoille ja myyrille on löydetty luonnonmukaiset keinot estää niitä tuhoamasta lukuisia taimia, joiden viihtyvyyttä pihallaan pariskunta mielellään kokeilee.

- Kyllähän tämä välillä lähtee lapasesta, mutta ainahan voi taimia vaihdella naurahtaa pariskunta ja vaimo vahvistaa, kuinka hänen miehensä kantaa puutarhaliikkeestä hyvin herkästi uusia taimia kokeiltavaksi.

kuvituskuva

Toimintaa ajatuksella ja sydämellä

Tämän kesän kokeilu oli yrttitarhan perustaminen kasvatuslaatikkoon ja kastelujärjestelmän luominen pihan paahteisimmalle paikalle, jossa nurmikko on aina palanut kesähelteillä puhki.

- Hankimme ensin vähän isommat laatikot, mutta ne eivät näyttäneet hyvältä ja vaihdoimme ne sitten pienempiin. Pienessä pihassa pitää olla mittasuhteet kunnossa, toteaa vaimo, joka on ajatuksella suunnitellut myös kukkaistutusten värimaailman sointumaan keskenään. Myös syksyn ruskavärit on huomioitu kasvihankinnoissa.

- Meinasimme ensin laajentaa terassia, mutta totesimme, ettei se olisi sopinut kokonaisuuteen. Halusimme jättää riittävästi tilaa nurmikolle. Päätimmekin tehdä asunnon sisääntulon eteen lisälaatoituksen aamukahvipaikkaa varten ja rakentaa takapihalle porttiaidan.

Pihasta on tullut olohuoneen jatke, joka luo iloa jokaiseen päivään.

- Istumme usein iltaisin olohuoneessa ikkunan edessä ihastellen pihaamme, puiston maisemia ja luonnon tapahtumia, joita on mukava seurata, pariskunta kertoo.

kuvituskuva

Hyötykasveja ja kukkasia

Pieneen pihaan on saatu upeasti luotua erilaisia osioita niin hyötykasveille kuin kukillekin. Yrttien ja salaattien lisäksi on istutettu muun muassa erilaisia herukkapensaita, marja-aroniaa ja pensasmustikkaa. Pystymuotoon kasvavia omenapuitakin löytyy.

- Laitoimme keväällä kaupasta ostetun ruukkusalaatinkin kasvamaan yrttipenkkiin ja hyvin se on siihen juurtunut ja antanut satoa, he kertovat.

Yrttitarhan päädyssä kasvaa myös tomaattia, kurkkua sekä viiniä. Peruna kasvaa kahdessa ämpärissä ja valkosipuleja on istutettu ympäri pihan rajaa luonnonmukaiseksi myyräkarkotteeksi.

- Emme itse ole erityisiä valkosipulin ystäviä, mutta jaamme niitä syksyllä ystävillemme.

Myyräntorjuntaan käytetään myös elektroniikkaa hyväksi. Valokennoilla toimiva myyrän karkotin pitää ääntä, joka kertoo myyrille reviirin olevan jo vallattu.

Kirvoja puutarhassa on torjuttu luonnonmukaisesti nokkosvedellä. Kun tuoreita nokkosia survoo astiaan ja kaataa päälle alle 20 asteista vettä, saa suihkutetta, joka ehkäisee kirvoja ja saa kasvit hehkumaan.

Kuvitus

Kastelua tipottain

Kukille on pyhitetty pihan nurkkapaikat ja ruusut ovat löytäneet paikkansa talon päädystä. Keväisin krookukset ja tulppaanit hehkuvat penkeissä.

Kastelua helpottamaan on hankittu muun muassa sadevesiränniin sijoitettava veden sieppari, josta saadaan sadevettä kasteluun. Puutarhaliikkeestä on hankittu myös pieniä kastelulaitteita, ”tutteja” letkuineen, jotka tiputtavat vettä tasaisen hitaasti pitäen kasvit kosteina. Kastelulaitteen voi hankkia myös juomapulloon, jolloin se toimii myös sisäkukan kastelujärjestelmänä.

kuvituskuva

Yhteinen harrastus

Jos kohta pihan rakentaminen ja ylläpito vaatii paljon touhuilua niin pihan suunnitteluunkin pariskunta käyttää paljon tuumailuaikaa istuskellen terassin lepotuoleissa.

- Otamme myös paljon kuvia ja suunnittelemme talven aikana aina uuden kesän juttuja. Kuvista näkee, mikä toimii pihallamme ja mikä ei. Tämä on meille sellainen henkireikä, yhteinen harrastus. Ei tule mietittyä työasioita, kun touhuaa pihalla, myhäilee pariskunta saman mielisenä.