News article

Jätehuolto on välttämätöntä - korkea hinta ei

Jätehuolto on iso kuluerä talolle, mutta asukkaat voivat itse vaikuttaa siihen miten paljon ylimääräisiä kuluja syntyy. Pienikin muutos omissa tavoissa tuo säästöjä kaikille, eikä vuokrien tarvitse nousta turhaan. 
 

Palvelupäällikkö Pasi Hakala on usein miettinyt miten asukkaat saisi kiinnittämään enemmän huomiota lajitteluun. 

- Lajittelun unohtaminen on vähän kuin rahan hukkaan heittämistä. Jätettä tulee aina, mutta jokainen voi tehdä paljon vähentääkseen kuluja. Sekajäte on kaikkein kalleinta jätettä, kun taas paperi on käytännössä ilmaista viedä pois. Jos sekajätettä vähentää, kulut ovat heti pienempiä, kertoo Pasi. 

A-Kruunun taloista löytyy aina paperi, kartonki-, metalli- ja lasipakkaus sekä pakkausmuovien jäteastiat tai putket ko. jätteille.

Isojen tavaroiden poisvienti maksaa paljon

Kaikkein suurimpia kuluja ovat huonekalujen ja muiden isojen tavaroiden poisvienti roskisten vierestä. Jos jäteastiaan tai Molokkiin ei mahdu jotain, asukkaan pitää itse viedä se jäteasemalle. Asukkaiden pois muuttaessa isoja tavaroita jätetään harmillisen usein jäte- tai irtainvarastotiloihin. 

- Jätehuolto ei vie niitä pois eli se jää huollon tehtäväksi. Hinnaksi tulee helposti 200 - 300 euroa per käynti, kun tarvitaan pakettiauto ja kaksi kantajaa. Valitettavasti ihmiset usein pois muuttaessaan haluavat vain äkkiä tavaroista eroon. Ne pitäisi kuitenkin viedä joko jäteasemalle tai vaikka antaa naapurille, kertoo Pasi. 

Mikäli ison tavaran jättäjä saadaan tietoon, lasku pois viennistä lähetetään ko. asukkaalle.

Naapuriyhtiön vierailijoita hankala hallita

Joskus voi käydä niinkin, että naapuritalon asukkaat käyttävät muiden roskiksia virheellisesti. Joskus syynä on toisen talon roskisten kätevä sijainti esimerkiksi sisäpihalla. Toisinaan oman talon astiat ovat liian täynnä eli roskat viedään muualle. Väärinkäyttöä on usein vaikea todistaa ja siten ratkaista. Pasi on joskus harkinnut hankkivansa lukkoja roska-astioihin, mutta niistäkin on enemmän haittaa kuin hyötyä.

- Lukot voivat usein jäätyä talvella, jolloin roskikset jäävät täysin käyttämättömiksi. Saattaa myös käydä niin, että jos asukas ei muista ottaa avainta mukaan, roskapussi voi jäädä astian viereen. Jokainen väärinkäytön epäily kuitenkin tutkitaan, ja tehdään se mikä on mahdollista, toteaa Pasi.

Mikä innostaisi lajitteluun?

Asukkaat voivat rohkaista toinen toisiaan miettimään omia tapojaan ja lajittelua. Asukastoimikunta voi järjestää erilaisia teemapäiviä, kuten lajittelupäivän tai ympäristöpäivän. Matalan kynnyksen osallistumisen kautta ihmiset voivat oppia jotain uutta lajittelusta. A-Kruunulta voi myös tilata lajitteluneuvojan käymään ja kertomaan lajittelusta.
 
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaan voivat myös tilata HSY:n sivuilta julisteita ja infolappuja täältä, joita voi jakaa jokaiseen asuntoon vaikkapa siivouskaapin seinälle laitettavaksi.

Perinteistä roskalavaa Pasi ei suosittele tilattavan talkoiden ajaksi pihalle ilman kunnon valvontaa. 

- Monet talot tilaavat niitä pihoille mikä on periaatteessa ihan hyvä ajatus. Kuitenkin jos sitä ei valvota, voi joku vahingossa viedä sinne jotain mikä lasketaan ongelmajätteeksi. Tästä seuraa se, että koko lava on ongelmajätettä yhdenkin maalipurkin tai loisteputken takia. Silloin lava on todella kallis viedä pois. Kuitenkin oikein käytettynä ne voivat olla hyvinkin toimivia esimerkiksi talkoissa, toteaa Pasi.
 
Lue lisää: https://www.a-kruunu.fi/ohjeita-kestavaan-asumiseen/jatehuolto

Teksti: Ida Oljemark