Uutinen

Matalan kynnyksen kierrätys voi lisätä aktiivisuutta

Kuopiossa todettiin, että käytettyjen tavaroiden kierrättäminen on yksi helppo tapa tehdä ympäristötekoja asukkaiden kesken. Kirpputorit tai ota-ja-jätä hyllyt ovat matala kynnys päästä eroon omasta pikkutavarasta. Samalla toisen käytetty tavara löytää uuden kodin.

Lehtoniementie 136 Kuopiossa on pieni kerros- ja rivitalosta koostuva asuinyhteisö, joka kuuluu A-Kruunun TOP-10 listalle pienissä jätekuluissa. Talossa on hyvä yhteishenki, ja suurin osa asukkaista haluaa pitää huolta talon jäte- ja energiatehokkuudesta. Asukastoimikunnan jäsenet ovat yhdessä suunnitelleet eri tapoja edistää ympäristöystävällisyyttä talossa. 

- Uskon että aktiivisuus voisi johtua juuri siitä, että asuinyhteisömme on pieni. Myös se, että molokit ovat hyvin näkyvällä paikalla pihalla vaikuttaa siihen, että sinne ei viitsitä jättää mitään sinne kuulumatonta. Hyvin harvoin on löytynyt tavaraa astioiden ulkopuolelta, vain joulun jälkeen tila on saattanut loppua, kertoo toimikunnan jäsen Tytti Rajala, joka on asunut Lehtoniementiellä kolmisen vuotta eli talon valmistumisesta lähtien.

Kerhohuoneesta kierrätyspiste

Toimikunta on vastikään hankkinut kerhohuoneelle kierrätyshyllyn, jonne saa tuoda pieniä tavaroita naapureiden hyödynnettäviksi.

- Meillä on talon oma whatsapp-ryhmä, jossa erityisesti rivitalon asukkaat laittavat joskus kuvia tavarasta, jota saa hakea ilmaiseksi. Se on toiminut ihan hyvin, mutta kerrostalossa ei saa jättää tavaraa käytävälle paloturvallisuussyistä. Sen takia totesimme, että kierrätyshylly kerhohuoneelle on hyvä vaihtoehto, kertoo Tytti.

Kerhohuoneella on myös minikirjasto, johon saa tuoda samalla periaatteella kirjoja. Sekä kierrätyshyllystä että kirjastosta on tiedotettu asukkaille vasta hiljattain, ja hyllyihin tuli tavaraa jo samana päivänä. Tytti on itsekin vienyt kirjastoon lukemiaan kirjoja.

- Harva ehkä heittäisi kirjoja roskiin, joten kirjasto on mukavampi tapa päästä eroon vanhoista kirjoista, toteaa Tytti.

Näiden toimien lisäksi toimikunta on ollut aktiivisesti asialla, kun talossa on poismuuttaneilta jäänyt tavaraa jälkeen. Esimerkiksi vanhasta pallogrillistä on tehty istutusastia, ja vanha kuivausteline on viety pesutupaan, kun heillä ei ole narukuivaushuonetta. 

Kierrätys on myös velvollisuus

Tytti on itse aktiivinen lajittelija ja pitää kierrätystä tärkeänä. Hän on aikoinaan oppinut erityisesti lapsiltaan lajittelusta, ja pikkuhiljaa kierrätysastioiden määrä kodissa on lisääntynyt. Kierrätystä ja käytettynä ostamista hän on alun perin joutunut tekemään osittain taloudellisista syistä, mutta nykyään hän pitää joka tapauksessa järkevänä ostaa tavara käytettynä aina kun mahdollista. 

- Mielestäni on parempi ostaa kestävää ja käytettyä, kuin halvalla uutta. Minun lapsuudessani kierrätyksestä ei niinkään puhuttu, mutta olen myöhemmin oppinut pitämään sitä tärkeänä. Ehkä myös tietoisuus asioista ja siitä, miten omat teot vaikuttavat on myös lisännyt omaa aktiivisuutta. Koen tällaisten asioiden ymmärtämisen yksinkertaisesti velvollisuutena erityisesti tulevia sukupolvia ajatellen. Jos kaikki ajattelisivat, että ‘eihän minun tekemiselläni ole väliä’, ei saataisi mitään aikaan, toteaa Tytti. 
 

Grillikukat
Lehtoniementiellä on hyödynnetty myös pois muuttaneiden jälkeensä jättämiä tavaroita yhteiseksi iloksi.

Teksti: Ida Oljemark