Uutinen

Keskusteluillassa etsittiin hyviä toimintatapoja

Helsingin Svanströminkuja 7:n asukkaat kokoontuivat syyskuisena tiistai-iltana kerhohuoneelle keskustelemaan kesällä pidetyn yhteisökoulutuksen annista. Moni oli löytänyt välitehtävien myötä uusia tuttavia talosta ja tilanne pihalla koettiin rauhoittuneen. Yhdessä pohdittiin myös tulevia keinoja tehdä hyvästä asuinyhteisöstä vielä parempi.

- Olen asunut talossa 10 vuotta, mutta vasta tänä kesänä olen pysähtynyt juttelemaan enemmän ja löytänyt uusia tuttavuuksia. Sillä tavalla tällä koulutuksella on ollut positiivinen vaikutus. Ollaan uudenlaisen yhteistyön seurauksena löydetty yksi kadonnut kissakin takaisin kotiin, naurahtaa Petra.

Kesäkuussa pidetyt kaksi koulutustilaisuutta järjestettiin Teamsin kautta. Välitehtäviksi annettiin nimenomaan juttelu naapureiden kanssa, entuudestaan tuttujen kuin myös tuntemattomien kanssa. Moni koki tehtävät mieleisiksi.

Koulutus järjestettiin, koska edellisenä kesänä asukkaiden välille oli syntynyt kiistaa pihan käytöstä. Lasten äänet koettiin häiritseviksi ja tilanne äityi jopa rasistisen huutelun tasolle. Koulutuksessa etsittiin yhdessä eväitä rakentavaan ja sopua edistävään vuorovaikutukseen.

- Koulutuksen lisäksi oli tärkeää, että yhtiön puolelta viestittiin vahvasti, että pihoilla on nollatoleranssi asiattomalle käytökselle, totesi Ari, joka toimii myös asukastoimikunnan puheenjohtajana.


Kaikkien koti


Tilaisuudessa läsnä olleet asukkaat totesivat, että Svanströminkujalla on ideaalit puitteet asumiselle. Sijainti on loistava lähes meren rannalla ja rauhallinen, vihreä miljöö on monille mieleen. Asukkaat kehuivat myös toisiaan hyvästä naapuruudesta.

- Keväällä piha oli levottomampi, mutta rauhoittui kesän myötä. Toivoisin, että löytäisimme jatkossakin keinot avata solmut hyvällä tavalla, koska haluaisin, että voisimme olla ylpeitä tästä asuinpaikasta. En haluaisi myöskään nähdä vastakkainasettelua esimerkiksi uusien ja vanhojen asukkaiden välillä, koska tämä paikka on meille jokaiselle koti, kiteytti Tuomo monen läsnäolijan ajatuksia.

- Pitää oikein kiittää, että tämä kesä oli rauhallisempi. Joudun heräämään aikaisin eli menemään myös nukkumaan aikaisin, joten on kiva, kun piha on rauhoittunut, kiitteli Kari naapureitaan etäyhteyden kautta. Tilaisuus järjestettiin kerhohuoneella, mutta asukkailla oli halutessaan mahdollisuus osallistua myös Teamsin välityksellä.


Toiveena avoin puhe kasvotusten


Asukasiltaan osallistuneiden toiveena oli, että jatkossakin aikuiset keskustelisivat suoraan toisten aikuisten kanssa, jos esimerkiksi lasten tekemisistä tulee sanomista. Takanapäin puhuminen koettiin huonoksi tavaksi, koska se lisää aina väärinymmärrysten määrää.

Kirjoittelu talon Facebook-sivulla koettiin myös vastakkainasettelua lisääväksi. Kirjoitettuun tekstiin tulee helposti sävyjä, jotka jäisivät pois kasvotusten keskustelusta.

- Jokaisen pitäisi muistaa kunnioittaa toista ihmistä ja asettua toisen asemaan. Kunnioitus on varmaan se tärkein tekijä. Jokaisella saa olla mielipiteitä, mutta toista ihmistä pitää kunnioittaa, totesi Hanna myöskin etäyhteyden kautta.


Hyvän puhuminen kunniaan


Keskustelua vetänyt Jens Gellin nosti vinkiksi parikin klassista viisautta toisten huomioimiseen.

- Älä puhu pahaa ihmisestä kenellekään toiselle ihmiselle ja jätä puhumatta, jos et voi puhua hyvää toisesta.

Toinen vetäjä Pia Slögs puolestaan kehui asukkaita kyvystä rakentavaan keskusteluun.

- Täällä on esitetty hyviä ja eteenpäin katsovia kommentteja. Te kaikki selvästi välitätte täällä asumisesta ja hyvän asumisen rakennuspalikat ovat kohdillaan eli ymmärrätte toisten kunnioittamisen, kuuntelemisen ja samanarvoisuuden merkityksen. Nyt pitäisi vaan miettiä, miten tätä ajattelutapaa voitaisiin laajentaa, pohti Pia.


Kaikki toivotaan mukaan keskusteluun


Kaikkien mukaan saaminen keskusteluun koettiinkin ongelmaksi. Eripura on aiheuttanut harmillista, kyräilevän nurkkakuntaista toimintaa.

- Ehkä kannattaisi käydä kysymässä ihmisiltä, mikä saisi heidät tulemaan mukaan, neuvoi Jens, jota Pia täydensi kommentillaan.

- Vaikka lähetetään kirjallinen kutsu asukkaille, pyytäisin vielä kasvotusten naapuria tulemaan mukaan. Sillä tavoin viestittäisiin, että kaikki halutaan mukaan keskustelemaan ja vaikuttamaan, kertoi Pia.

- Täällä on paikalla ajattelevia ja välittäviä ihmisiä, ja olen varma, että taloyhtiössä on heitä paljon enemmänkin. Meidän täytyy nyt vaan keksiä konstit, jolla ihmiset saadaan koottua yhteen, pohti Ari.

Petra puolestaan halusi korostaa myös unohtamisen tärkeyttä.

- Monen puheenvuoron aikana mietin organisaatiomuistia, sillä mekin ollaan tavallaan organisaatio. Osa muistamista on myös unohtaminen eli on asioita, jotka kannattaa unohtaa. Omalla asenteella ja tekemisellä on vaikutusta, sillä ihmiset tekevät hyvän ja toimivan yhteisön, totesi Petra.


Myös ympäristöllä merkitystä viihtyisyyteen


Nicolas nosti esiin myös huollon merkitykset pihan viihtyisyyden ja välittämisen näkökulmasta.

- Ympäristö on nykyisin sotkuisempi kuin aiemmin. Kun paikat olivat kunnossa, asukkaatkin pitivät paikkoja paremmin kunnossa, muisteli Nicolas.

Etäyhteyden kautta osallistunut palvelupäällikkö Mari Leppänen kertoi, että huollon kanssa on ollut vuoden sisällä ongelmia, joihin on puututtu. Suunnitelmissa on myös viherhuollon irrottaminen nykyisen huoltoliikkeen toiminnasta toiselle toimijalle. Myös paikalla olleet asukkaat kertoivat aktivoituneensa roskien keräämisessä, vaikka kokevatkin sen ensisijaisesti huollon tehtäväksi.

Talossa on harmia aiheuttanut myös parveketupakointi, jonka Joonatan nosti esiin. Monien muidenkin mielestä tuntuu kohtuuttomalta, että tupakoimaton joutuu kärsimään tupakoinnin aiheuttamista haitoista kodissaan.

- Ikävä kyllä talossa on kahdenlaisia vuokrasopimuksia. Vanhempien sopimusten mukaan parvekkeilla saa tupakoida. Eikä tilannetta voi muuttaa muuten kuin uusien vuokrasopimusten myötä, tiesi Ari kertoa.


Yhteinen ongelma yhdisti


Taloa on koetellut myös verkkokellarimurtojen sarja. Kiitos aktiivisten asukkaiden, tähän liittyvä henkilö on nyt tunnistettu.

- Murtohässäkkä on ollut ikävä juttu, mutta se on tuonut meitä kaikkia lähemmäs toisiamme ja muut hässäkät ovat jääneet taka-alalle, iloitsi Nitte.

Tilaisuuden lopussa Maisa muisteli vielä talon takavuosien tapaa ottaa lapset mukaan pihan sääntöjen laatimiseen. Lapset saivat yhdessä sopia pihaan säännöt, joita sitten myös noudatettiin.

- Meidän aikuistenkin pitäisi varmaan toimia samoin, pohti Maisa ja totesi, että talossa tehdään paljon positiivisia asioita yhdessä. Taannoin talossa asuva joogaohjaaja piti etäjoogatunteja ja käsityökerho kokoontuu yhä kerhohuoneella viikoittain. Talossa pidetään myös talkoita ja grillijuhlia. Tilaisuuden päätteeksi innostuttiin ideoimaan myös uusia toimintamuotoja lauluilloista nikkarointipajoihin.

- Tästä tilaisuudesta jäi hyvä mieli ja tuli uusia juttuja pohdittavaksi, Petra totesi illan päätteeksi.