Uutinen

Jyväskylässä kaivataan kannusteita lajitteluun

Tiilitehtaantie 62:n asukkaat toimivat aktiivisesti yhdessä, ja haluavat tuoda arjen asioita myös yhtiön tietoon. Tiilitehtaantiellä asukkaiden arkea hankaloittaa kaukana oleva kierrätyspiste. 

Asukastoimikunta pyrkii Tiilitehtaantiellä aktiivisesti tekemään asukkaiden arjesta viihtyisämpää. Viisihenkinen toimikunta on hankkinut talon pihalle tekemistä niin lapsille kuin aikuisille. Pihalta löytyy muun muassa pihapelejä, jalkapallomaalit ja hiekkaleluja lapsille, sekä grilli aikuisille. Asukkaat saavat käyttää grilliä halutessaan, mutta myös toimikunta järjestää yhteisiä grilli-iltoja. 

- Pyrimme aina järjestämään muutaman tapahtuman vuodessa, esimerkiksi kesälle grillaamme yhdessä. Sen lisäksi pidimme viime joulun tienoilla glögi-illan, kertoo asukastoimikunnan puheenjohtaja Mira Rasinperä. 

Asuntoihin tarvittaisiin lajittelukaappi

Toimikunta on myös miettinyt lajittelun ja kierrätyksen kehittämistä talossa, esimerkiksi pohtinut pihakirppiksen järjestämistä. 

- Lajittelun edistämiseksi tarvitaan kannusteita, sillä talon kierrätyspiste on turhan kaukana, mikä varmasti nostaa asukkaiden kynnystä lajitella roskia, harmittelee Mira.

Mira toivoo, että myös yhtiö helpottaisi lajittelua, jotta asukkaat aktivoituisivat siihen enemmän. Jo rakennusvaiheessa voisi miettiä lajittelukaapin lisäämistä asunnon sisälle, jotta ihmisillä olisi tilaa eri astioille.

- Tällä hetkellä nykyiset roskakaapit tukevat lähinnä seka- ja biojätteen kierrätystä. Esimerkiksi siivouskaapin kaltainen kierrätyskaappi olisi hyvä lisä asuntoihin, ideoi Mira, joka itse on hankkinut asuntoonsa erillisen senkin lasin, metallin ja pahvin keräystä varten.

Mira haluaa vähentää maapallon jätekuormaa

Mira on toiminut toimikunnan puheenjohtajana vuodesta 2021 lähtien, talon valmistumisen jälkeen. Jäsenten määrä on vuosien varrella vaihtunut, mutta Mira on ollut alusta asti mukana. Hän on ensimmäistä kertaa mukana asukastoiminnassa, sillä muualla asuessa hänellä ei ollut siihen edes kunnon mahdollisuutta. Hän on myös itse hyvin aktiivinen lajittelija. 

- Mielestäni lajittelu on tärkeää, jotta mahdollisimman paljon materiaaleja saataisiin kierrätettyä ja uudelleen käytettä, mikä vähentää maapallon jätekuormaa. Olen itse lajitellut koko aikuisikäni, ja yritän opettaa samoja tapoja lapsilleni, kertoo Mira. 

Mira pyrkii aina lajittelemaan kaiken mille löytyy astia talon pihalta. Sen lisäksi hän kierrättää elektroniikan ja paristot, ja vie lääkejätteen apteekkiin. 

Teksti: Ida Oljemark