Ilkivallan aiheuttamat kustannukset ovat muusta pois
Joissain taloissa tapahtuu välillä ilkivaltaa. Usein kyse on pienistä asioista, mutta aina välillä laskut niiden korjaamiseksi voivat tulla kalliiksi. Palvelupäällikkö Pasi Hakala kertoo yleisimmistä ilkivallan muodoista, ja kuinka myös asukkaat voivat niitä ehkäistä.
Yleisimmin ilkivalta kohdistuu hisseihin; nappeja runnotaan, peilejä rikotaan, hälytysnappeja painetaan turhaan, tai niihin jätetään roskia. Erityisesti turhien hälytysten tekeminen on hyvin kallista. Hankalasti poistettavilta graffiteilta on onneksi vältytty.
- Joskus kyllä lapset saattavat vetää katuliiduilla seinään. Sanoisin että kaikissa taloissa tulee joskus jonkinlaista ilkivaltaa, mutta onneksi harvemmin todella isossa mittakaavassa, kertoo Pasi, ja toteaa yhtiön suhtautuvan kuitenkin kaikkeen ilkivaltaan vakavasti.
- Yksikin peili tai hissin nappi on kallis korvattava, ja se on asukkailta muusta pois, ja vuokraa kohottava tekijä. Sen takia pyrimme aina saamaan ilkivallan tekijän vastuuseen, kertoo Pasi.
Kameravalvonnan hyödyt rajalliset
Asukkaat pyytävät aika-ajoin kameravalvontaa, mutta sen toteuttaminen saattaa olla haastavaa.
- Rappukäytävät ovat yksityisyydensuojan alaisia, eli siellä valvontaa ei saa olla. Yhteisissä tiloissa, kuten esimerkiksi irtaimistovarastoissa, pesutuvissa ja jätehuoneissa sellainen periaatteessa voisi olla, mutta materiaalin tutkiminen on eri asia, kertoo Hakala.
Rikoksen tapahduttua valvontakameran kuva on osa esitutkintamateriaalia, ja sen tutkiminen kuuluu poliisiviranomaisille. Heillä ei kuitenkaan useinkaan ole resursseja tutkia ilkivaltaa.
- Aina jos vakavampaa ilkivaltaa havaitaan, tehdään tutkintapyyntö, mutta poliisien resurssit ovat todella vähissä. Kuitenkin jos yksittäinen asukas huomaa vaikkapa varastelua, kannattaa soittaa heti hätäkeskukseen. Joskus kyseessä voi olla sama tekijä isolla alueella, jolloin poliisi saa hänestä lisää tietoa. Myös me palvelupäälliköt otamme nämä asiat todella vakavasti, eli myös meihin kannattaa olla yhteydessä, toteaa Hakala.
Pidä ovikoodit turvassa
Helpoin tapa vaikuttaa itse asukkaana ilkivaltaan on pitää ovikoodit turvassa. Jos rapun ovet pysyvät hyvin kiinni eikä ovikoodeja jaella kaikkialle, pysyvät myös ilkivallan tekijät poissa. Hakalan mukaan ilkivaltaa tekevät useimmiten talon ulkopuoliset ihmiset, ei A-Kruunun asukkaat.
- Myös nopea reagointi auttaa paljon. Jos tekijä saadaan nopeasti tietoon, voidaan lasku lähettää oikeaan osoitteeseen, eikä siitä silloin tule kollektiivista maksua. Asukkaiden yhteisöllisyys ja toisten tunteminen helpottaa usein palvelupäällikön työtä etsiä oikea tekijä, toteaa Hakala.
A-Kruunun vuokrat määräytyvät lain mukaan omakustannusperiaatteen mukaan eli kaikki kustannukset katetaan vuokrilla. Siitä syystä kaikki säästö, mitä saadaan aikaan, koituu asukkaiden eduksi.
Teksti: Ida Oljemark