Uutinen

Syystalkoot kutsuvat

Syystalkoot ovat perinteinen tapa viettää yhteistä aikaa naapureiden kesken samalla kun pihat saadaan kesän jäljiltä siivottua.

Svanströminkujan asukkaat eivät talkooperinteestä poikkea, ja osallistujia on mukana nuoresta vanhaan. Talkoot järjestää aina talon asukastoimikunta, johon kuuluvat muun muassa Ari Eschner ja Annukka Berg.

- Pääasia tässä on, että saadaan tehdä asioita yhdessä. Ei meidän talkoot ole mikään työleiri, jossa pitäisi saada mahdollisimman paljon tehtyä, kertoo Ari.

Whatsapp apuna yhteydenpidossa

Syksyn talkoot järjestettiin toimikunnan Whatsapp-ryhmässä, joka on hyvin aktiivinen. Asukastoimikunnan jäseniä on kuusi, jolloin on vielä helppo hoitaa asioita viestien välityksellä. Kevään talkoiden työmäärä vaatii isomman kokouksen, sillä hankittavaakin on paljon enemmän.

- Tänä syksynä päätettiin vaan siitä, ketkä käyvät kaupassa hakemassa grillattavat jutut ja mietittiin jotain lyhyttä työlistaa. Keväisin sitten istutaan ihan kokoukseen ja käydään läpi mitä kaikkia kukkia ja muuta sellaista täytyy hankkia, kertoo Annukka.

Ajankohdan valitseminen syksyllä hankalampaa

Syksyn talkoissa osallistujamäärä on hieman pienempi kuin keväisin sekä sään ja ajoituksen vuoksi. Tänä vuonna Svanströminkujan talkoot järjestettiin syyslomaviikolla.

Ajankohtaa ei voi päättää liian aikaisin sään arvaamattomuuden vuoksi, joten lyhyt varoitusaika vaikuttaa myös osallistujien määrään. Tänä syksynä talkoopäivälle sattui mukavan aurinkoinen ilma, ja monet asukkaat tulivat pihalle puuhastelemaan. Talkoista ilmoitetaan asukkaille kahdella eri tavalla.

- Yleensä laitetaan kaikkien rappujen oviin lappu, jossa lukee yleistä infoa talkoista ja ajankohta. Sen lisäksi sitten laitetaan myös Facebookiin ilmoitus. Näiden perään tulee yleensä myös kyselyitä viestillä, kun asukkaat toivovat muun muassa roskalavan tilaamista, kertoo Ari.

Uudet asukkaat innostuneet mukaan

Talkoisiin osallistuu usein samoja ihmisiä, mutta viime aikoina taloon on muuttanut paljon uusia asukkaita, jotka ovat lähteneet mukaan. Talkoiden idea onkin naapureihin tutustuminen, joten toimikunnalle on ollut mukava huomata myös uusien asukkaiden kiinnostus yhteisiin tekemisiin.

Lapset ovat myös aktiivisesti mukana ja auttavat muun muassa haravoimisessa. Viime vuonna järjestetty talkoosauna oli erityisesti lasten mielestä hauska idea.

- Lapset ovat ainakin makkarajonossa aktiivisesti mukana, jonain vuonna niitä on näkynyt jonossa monta kymmentä päivän aikana, nauraa Ari.

Kuvituskuva: Makkarat grillissä

Kaikille löytyy tekemistä

Syksyisin tehtävää ei periaatteessa ole paljon, mutta tekemistä löytyy kyllä jokaiselle, joka haluaa lähteä mukaan. Tänä vuonna talkoisiin kuului varastontyhjennystä ja kesän kukkaruukkujen siivousta sekä tietysti grillailua ja yhdessäoloa. Myös talon viljelylaatikoiden sato kerättiin pois ja laitettiin laatikot talvikuntoon. Varastoihin jätetyt entisten asukkaiden tavarat heitetään roskalavalle. Päivän hyvä sää helpotti tekemistä paljon.

- Oli todella onni, että tuli hyvä sää ja siksi moni jaksoi lähteä mukaan. Keväisin on tietysti enemmän porukkaa, kun on lämmin ja silloin jaksaa olla pidempään ulkona. Mutta kyllä nytkin oli ihan mukavasti mukana porukkaa, iloitsee Annukka.

 

Teksti ja kuvat: Ida Oljemark