
Kimppa-asuminen sujuu hyvien pelisääntöjen avulla
Kämppikset Venla, Ines, Kanerva ja Eren ovat sopineet erilaisia systeemejä, joilla saavat arjen sujumaan ja kotiaskareet jakautumaan tasapuolisesti. Ystävykset asuvat A-Kruunun ryhmävuokra-asunnossa, joka sopii kodiksi moniin elämänvaiheisiin.
Kämppikset Venla, Ines, Kanerva ja Eren asuvat Jätkäsaaren Länsisatamankadulla A-Kruunun ryhmävuokra-asunnossa. He ovat käyneet erilaisia systeemejä läpi saadakseen kotiaskareet jakautumaan tasan.
Tällä hetkellä heillä on käytössä pistelista, joka on toiminut todella hyvin. Tavoitteena on, että jokainen tekisi 10 pisteen edestä askareita viikossa. Kaikki työt on pisteytetty sen mukaan, miten vaativia ne ovat. Esimerkiksi tiskikoneen täyttö on yhden pisteen, roskien vienti kahden ja yhteisten tilojen imurointi kolmeen pisteen arvoista. Täysin kiveen hakattu järjestelmä ei ole, mutta se on osoittautunut reiluimmaksi järjestelyksi.
- Välillä voi olla viikkoja, kun joku tekee vähemmän, jos vaikka töissä on kiireisempää. Mutta silloin hän on myös ollut vähemmän kotona sotkemassa. Kaikki kyllä tasaantuu loppujen lopuksi, tärkein on, että kaikki osallistuvat kodinhuoltoon jollain tapaa, kertoo Ines.
On yhteisiä ja omia ruokia
Ryhmä on ottanut käyttöön myös eräänlaisen ruokakassan, johon kaikki osallistuvat. Silloin kun joku käy kaupassa ostamassa yhteisiä ruokia, summa lisätään kassalistaan, josta näkee paljonko kukin on ostanut. Excel-taulukkoon kirjataan myös, kuinka paljon kukin on ollut kotona syömässä yhteisiä ruokia. Heillä jääkaapin antimet on jaettu sekä yhteisiin että yksityisiin ruokiin, ja kassa on helppo tapa osallistua yhteisen ruoan ”tekemiseen”. Varsinaisena kokkina toimii yleensä Venla.
- Meillä on yhteistä ruokaa varten yksi jääkaappi, josta saa syödä mitä löytää. Toinen on sitten omia juttuja varten. Sieltäkin saa ottaa, jos saa luvan, mutta lähinnä se on vain omaan käyttöön. Minä esimerkiksi tykkään ostaa mehua, joka on vähän kalliimpaa, ja omassa kaapissa se säilyy pidempään, kun kukaan muu ei juo sitä, kertoo Venla.
Muut yhteiset kulut ja hankinnat tasataan myös usein ruokakassan avulla. Yhteisissä tiloissa olevat kalusteet ja kodinkoneet ovat kaikkien käytössä. Kuitenkin joku on aina ostanut ne itse, ja ne viedä saa mukanaan pois muuttaessa. Tällä tavalla kaikki hyötyvät yhteiskäytöstä, mutta omat tavarat säilyvät silti omina.
Bileitäkin voi järjestää helposti
Kämppikset ovat pitkälti samasta kaveriporukasta, joten illanistujaiset ovat usein yhteisiä kaikille. Vaikka joku kutsuisi muita omia ystäviä kylään, päätyvät kaikki usein osallistumaan juhliin.
- Yleensä me päädymme kaikki vaikka pelaamaan yhdessä tai istumaan iltaa. Kuitenkin aina on jokaisella mahdollisuus sanoa, jos haluaa pitää illan vain omien kavereiden kanssa. Myös yksittäisten kavereiden tuominen asuntoon hoituu aina vain ilmoituksella meidän viestiryhmässä. Emme näe sitä luvan kysymisenä, se on enemmän vain kohtelias ilmoitus muille, että joku tulee käymään. Se on toiminut meillä todella hyvin, kertoo Eren.
Erimielisyyksien hoitaminen sujuu ryhmässä myös hyvän kommunikaation kautta. Isommat asiat käsitellään kaikille yhteisessä kommuunikokouksessa. Niitä ei ole ollut paljoa, mutta ryhmällä on hyvä keskusteluyhteys toisiinsa. Silloin asioista uskalletaan myös sanoa.
Kimppa-asuminen sopii moneen elämänvaiheeseen
Ryhmävuokra-asunto on helppo ratkaisu moniin elämäntilanteisiin. Kulut ovat pienemmät, ei tarvitse olla vailla seuraa ja tilaa riittää hyvin kaikille. Kun arjen saa toimimaan ja löytää hyviä ihmisiä ympärilleen, on asuminen mutkatonta.
Lue lisää ryhmävuokra-asunnoista: https://www.a-kruunu.fi/hakijalle/ryhmavuokra-asunnot
Seuraa Jätkäsaaren kommuunin elämää myös TikTokissa A-Kruunun kanavalla. Venla, Ines, Kanerva ja Eren kertovat arjestaan myös somessa.
#kommuunijätkäsaaressa
Teksti ja kuva: Ida Oljemark