Blogikirjoitus

Rakennusalalla on keinoja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen

Rakennusteollisuus RT:n koostama ja lokakuussa 2023 julkaisema rakennusalan biodiversiteettitiekartta 2030 kuvaa niin rakennusalan vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen kuin esittelee keinoja, joilla ala voi osallistua luontokadon pysäyttämiseen. Tavoite on, että rakennusala osallistuu luontokadon pysäyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden elvyttämiseen, jotta vuoteen 2030 mennessä luonto on näkyvästi ja mitattavasti elpymässä.

Tiedämme luontokadon olevan systeeminen riski liiketoiminnalle ja yhteiskunnalle. Tiedämme myös, että rakennusalan vaikutukset luontokatoon ovat merkittäviä sektorin maankäytön ja raaka-aine-&energiakäytön myötä. Merkittävät vaikutukset tarkoittavat samalla merkittäviä mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuutta tukeville ja elvyttäville toimille. Näitä toimia toteutetaan tiekartan tulevaisuuskuvan mukaan niin rakennetussa ympäristössä, hyödynnettävillä alueilla ja infraverkostoissa kuin luonnontilaisilla alueilla.

Tiekarttaa on kiitelty kokonaisvaltaisesta lähestymisestä: rakennusalan biodiversiteettivaikutuksia ja riippuvuuksia käsitellään koko arvoketjun mitalta eikä keskitytä pelkkiin toiminnan suoriin vaikutuksiin. Tavoitteena on, että kaikissa rakennusalan yrityksissä luonto olisi osa päätöksentekoa. Tähän kuuluu olennaisesti yritysten omien biodiversiteettivaikutusten ja -riippuvuuksien ohella myös arvoketjun vaikutusten ja riippuvuuksien arviointi ja raportointi. 

Positiiviset vaikutukset luontotyyppeihin saadaan näkymään yhteistyöllä. Rakennusalan yritysten toimien ohella tarvitaan mahdollistava toimintaympäristö. Sitä ovat omilla toimillaan luomassa keskeiset sidosryhmät. Toimia on tunnistettu tarvittavat kaavoituksen ja luvituksen, lainsäädännön, suunnittelun ja arkkitehtuurin, hankintojen, rahoittamisen sekä rakennetun ympäristön käytön osalta. 

Rakennusalan yritykset lähtevät toteuttamaan biodiversiteettitiekarttaa hyvin erilaisista lähtökohdista. Toisilla yrityksillä on jo biodiversiteettistrategia tai toimenpideohjelma ja toimitusketjun biodiversiteettivaikutukset tiedossa, toiset kaipaavat vielä vahvistusta perusosaamiseen luonnon monimuotoisuudesta. 
Osaamisensa vahvistamista kaipaavat yrityksillä voi kuitenkin jo olla käytössä luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimia kuten melu- ja valosaasteen minimointikäytänteitä tai aktiivista käytettävien kemikaalien arviointia ja hallintaa. Yleinen tietoisuuden kasvu, tutkimus sekä yhdenmukaiset ja uskottavat arviointi- ja mittausmenetelmät ovat kaikkien toimijoiden tarvitsemia.

Yhdessä oppimalla ja kehittämällä vaikutamme toimivien ekosysteemipalveluiden (mm. ravinteiden kierto, kasvien pölyttyminen, makea vesi, maisema- ja virkistysarvot) vahvistumiseen ja luontokadon ajurien, kuten ilmastonmuutoksen tai vieraslajien, heikentymiseen. Kaikkien panosta tarvitaan, jotta luonto on näkyvästi ja mitattavasti elpymässä vuonna 2030. 

Tuuli Kunnas
Standardisointipäällikkö, tuotepäällikkö
Rakennusteollisuus RT ry