Uutinen

Patteristontiellä herätellään asukastoimintaa

Tuusulassa Patteristontie 1:ssä toimii aktiivinen asukastoimikunta, joka pyrkii vilkastuttamaan asukkaiden arkea monipuolisella toiminnalla.  Erityisesti lapsiperheet ovat mielellään mukana yhteisessä toiminnassa. Asukastoimikunta toivoo jatkossa saavansa lisää naapureita mukaan.

Asukastoimikunnan puheenjohtaja Katri Metsomäellä on laaja kokemus erilaisista asukastoiminnan ja vapaaehtoistyön muodoista. Hän on osallistunut asukastoimintaan aiemmin myös omistus- ja asotaloissa, ja huomannut, ettei niissä ole sen suurempia eroja. 

- Ehkä omistusasumisessa ihmisillä on hieman enemmän kiinnostusta tehdä asioita yhdessä ja huolehtia talon tiloista, koska he kokevat asumisessa olevan kiinni enemmän taloudellisia etuja. Vuokra-asumisessa ihmisillä on matalampi kynnys vaihtaa asuntoa. Koen kuitenkin, että ihmiset voivat olla yhtä aktiivisia kaikissa asumismuodoissa, kertoo Katri. 

Pienet lapset ovat innokkaita osallistumaan

Talon toimikunnassa on yhteensä kuusi jäsentä. He ovat järjestäneet asukkaille muun muassa grillailua pihalla ja tilanneet jouluna joulupukin käymään asukastilaisuudessa. Halloweenin aikaan taikuri kävi viihdyttämässä lapsia  ja pääsiäisenä talon pieniväki sai metsästää suklaamunia. 

- Erityisesti alle kouluikäiset lapset tykkäävät olla mukana, kun heillä ei ole vielä paljon omia menoja. Lapsiin liittyviä juhlia olemme järjestäneet paljon, mutta välillä aikuisilta asukkailta on vaikea saada irti uusia ideoita, kertoo Katri.

Kerhohuoneratkaisu aiheuttaa rajoitteita toimintaan

Tulevalle kesälle toimikunta on miettinyt pitävänsä pihakirppistä asukkaiden kesken. Talossa on myös mukavan kokoinen kerhohuone mutta sen käyttöä rajoittaa erikoinen ratkaisu sisäänkäyntien suhteen. 

- Kerhohuoneesta on sisäänkäynti sekä saunaan että pesulaan, mikä aiheuttaa ristiriitoja saunavuorojen ja kerhohuoneen käytön välillä. Joskus on ollut haasteita, kun kerhohuoneessa järjestetään tapahtumia samanaikaisesti saunavuoron kanssa, mutta olemme pyrkineet ratkaisemaan tilanteet joustavasti, kertoo Katri.

Yhtiö voisi tiedottaa asukastoiminnoista enemmän 

Katri huomauttaa, että nykyään on haastavampaa saada ihmisiä mukaan asukastoimintaan. Syitä tähän on monia, ja yleistäminen vaikeaa. Katri kuitenkin uskoo, että nykyään yhteiskunta on enemmän yksilökeskeinen, eikä yhteisöllisyyttä arvosteta yhtä paljon.

- Monet toki ehdottavat tekemisiä, mutta kun on aika järjestää niitä, vastuu jää usein muutamien harteille. Monet tosin saattavat pelätä, että osallistuminen tarkoittaa automaattisesti velvoitetta järjestää tapahtumia tulevaisuudessa, vaikka eihän se niin ole. Jos toimikunnassa olisi kuitenkin enemmän jäseniä, voisi tekemiset jakaa paremmin. Ketään en kuitenkaan koskaan halua pakottaa toimintaan, sillä jos haluaa vain olla kotona rauhassa, sekin on ihan ok, toteaa Katri. 

Katri ehdottaa, että yhtiö voisi kannustaa asukastoimintaan tiedottamalla säännöllisesti siitä, mitä asukastoiminta on.  Monet saattavat jäädä pois toiminnasta, koska heillä ei ole aiempaa kokemusta asiasta.
 
- Tällaisella tiedottamisella voitaisiin ehkä paremmin saada kaikki asukkaat tuntemaan, että he ovat tervetulleita osallistumaan, pohtii Katri.

Teksti ja kuva: Ida Oljemark