Uutinen

A-Kruunun kiinteistöissä veden kulutustasot hyvällä mallilla

Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus on arkipäivää uusissa taloissa. A-Kruunu myös laskuttaa vedenkulutuksen huoneistokohtaisesti, mikä vaikuttaa merkittävästi kulutukseen. Yhtiön kiinteistöissä toteutetaan myös muita ekologisuutta edistäviä toimenpiteitä.

- Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja laskutus on tärkeä asia energian säästämisen näkökulmasta, mutta kyse on myös oikeudenmukaisesta kustannusten jakamisesta. Asukas tietää, että maksaa vain itse käyttämästään vedestä. Samalla asukas tulee tietoiseksi asumistottumustensa vaikutuksista kustannuksiin, kertoo kiinteistöpalvelupäällikkö Petteri Puolanne.

A-Kruunun asuntojen keskimääräinen vedenkulutus on niinkin matala kuin 126 l/as/vrk. Keskimäärin suomalaiset kuluttavat noin 150 litraa vuorokaudessa.

- Meillä on käytössä myös vedenkulutuksen tuntiseurantajärjestelmä, jonka avulla päästään mahdollisiin vuotoihin kiinni nopeasti. Myös sitä kautta pystytään vähentämään vedenkulutusta, toteaa Puolanne.

A-Kruunun taloissa myös lämpöenergian normeerattu ominaiskulutus on keskimääräistä alhaisempi, 27,3 kWh/Rm3.

- Asiaan vaikuttaa tällä hetkellä energiansäästöä korostavien rakennusmääräysten mukaan toteutettu uudehko kiinteistökanta. Tulevaisuudessa kiinteistökantamme hiilijalanjälkeen vaikuttaa myös se, että panostamme rakennuttamisessa laadukkaisiin materiaaleihin ja toteutamme ennakoivaa kiinteistöjen ylläpitoa ja huoltoa, toteaa Puolanne.

Yhtiö on mukana kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksen 2017 - 2025 vuokra-asuntoyhteisöjä koskevassa toimenpideohjelmassa VAETS:ssa. Energiatehokkuuden lisäksi A-Kruunussa panostetaan myös muuhun ympäristöystävällistä asumista edistävään toimintaan.

- Käynnistimme tänä vuonna lajittelukampanjan, jonka tavoitteena on vähentää jätehuollon kustannuksia, mutta myös aktivoida asukkaita ottamalla asukastoimikunnat mukaan kehittämistyöhön. Kampanjan aikana kaikkien kiinteistöjemme jäteastioiden tyhjennykset optimoidaan ja jätehuoneisiin tuodaan lisää lajittelutietoa asukkaille. Myös asumistottumuksilla on merkittävä rooli tavoiteltaessa kiinteistöjen hiilijalanjäljen pienentämistä, toteaa Puolanne.