Uutinen

Kierrätysasiat kokosivat väkeä koolle Lummetiellä

Vantaalla Lummetie 6:den asukastoimikunta järjesti koko korttelin asukkaille kierrätyspäivän. Ohjelmaan kuului muun muassa grillailua, kasvulaatikoihin kasvien istuttamista ja ympäristöneuvojan vinkkituokio lajittelusta.
 

Samaan kortteliin kuuluu myös toinen taloyhtiö, jonka asukkaat kutsuttiin mukaan oppimaan uutta kierrättämisestä ja tutustumaan samalla toisiinsa. Ympäristöneuvoja kertoi asukkaille noin tunnin ajan lajitteluasioista, ja asukkaat saivat myöhemmin itse testata osaamistaan pelin avulla. 

- Varmasti moni ajatteli tietävänsä kierrätyksestä jo kaiken, mutta kyllä tässä tuli uutta opittavaa. Saimme esimerkiksi kuulla, että on paljon erilaisia laseja ja muoveja, jotka kuuluvatkin sekajätteeseen, vaikka käytännössä hyvin pieni määrä jätteistä kuuluu sekajätteeseen, kertoo Krista Helin.

Yhdessä opetellen

Asukastoimikunta oli suunnitellut päivää jo alkuvuodesta, ja he tilasivat paikalle jäteneuvojan HSY:n kautta. Asukkaat lähettivät myös kysymyksiä neuvojalle etukäteen.  A-Kruunu tekee yhteistyötä Kierrätyskeskuksen kautta, ja asukastoimikunnat voivat tilata keskuksesta jäteneuvojia tilaisuuksiinsa. Lummetien toimikunta sai tiedon asiasta vasta sen jälkeen, kun päivää oli jo suunniteltu HSY:n neuvojan kanssa. 

- Tilasimme neuvojalta myös esitteitä, joita jaoimme osallistujille. Sen lisäksi meillä oli lapsille vähän puuhakirjoja aiheeseen liittyen. Istutimme myös kasveja kasvilaatikoihin, josta kukin voi käydä vapaasti hakemassa vaikka tomaatteja tai herneitä niiden kypsyttyä, tai käydä istuttamassa vaikka kaupasta ostamiaan, vanhaksi menossa olevia yrttejä. Tässä opetellaan samalla, että mikä toimii ja mikä ei, kertoo asukastoimikunnan puheenjohtaja Susanna Väisänen. 

Grilliherkkujen äärellä tutustuttiin

Ympäristöneuvojan ja istuttamisten välissä grillailtiin sisäpihalla. Tarjolla oli muun muassa erilaisia makkaroita ja pientä naposteltavaa. Tuuli viilensi hieman aurinkoista päivää, mutta sisäpihalla oli rentoa seurustella. Asukkaat pääsivät juttelemaan ohjelmasta ja tutustumaan samalla toisiinsa. Erityistä oli toisen taloyhtiön asukkaisiin tutustuminen. Lummetien toimikunta pohtiikin jo uusia yhteisiä toimia naapuritalon kanssa.

- Heillä oli vähän mennyt asukkaiden informointi ohi mutta siitä huolimatta paikalla oli porukkaa. Pohdimme, että otetaan heihin yhteyttä jatkossakin, niin voidaan järjestää myös yhdessä tekemistä, kun yhteisellä sisäpihalla on kiva kokoontua. Naapuritalon asukkaat olivat jopa vaikuttuneita meidän asukastoiminnastamme. Teimme myös meidän taloon pienen kyltin, johon sai kirjoittaa toiveita tulevasta asukastoiminnasta, kertoo Krista. 

Yläkuva: Krista grilliherkkujen äärellä.
 

Kierrätyspäivän tunnelmia
Vasemalla: Asukkaat saivat testa taitojaan lajittelupelin avulla.
Oikealla: Talojen yhteiset laatikot sijaitsevat sisäpihalla