Uutinen

Huoneistotarkastuksessa tutkitaan tekninen kunto ja loppusiivouksen laatu

Kun asukas muuttaa pois asunnosta, huoneisto tarkastetaan ennen kuin uusi asukas muuttaa.  Palvelupäällikkö Pasi Hakala kertoo, mihin asioihin poismuuttavan asukkaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Asunto pitää sanoa irti vähintään kalenterikuukautta ennen kuin aikoo muuttaa pois. Eli jos haluaa muuttaa elokuun alussa, irtisanomisilmoitus on tehtävä kesäkuun loppuun mennessä.  

Huoltoliike käy tekemässä muuton jälkeen asuntoon tarkastuksen, jossa kiinnitetään huomiota tekniseen kuntoon ja loppusiivoukseen. Huomiot kuvineen kirjataan Tampuuri-ohjelmaan, josta palvelupäälliköt ja vuokraus näkevät voidaanko asukkaalle maksaa vakuusmaksu takaisin vai tarvitaanko korjaustoimenpiteitä, joista lähetetään asukaslasku.

Yleensä huoneistot hyvässä kunnossa

- Palvelupäällikkö arvioi tekeekö itse huoneistotarkastuksen vai tilaako sen huollolta. Tarkastuksessa käydään läpi vakio lista, jossa tarkastetaan koko asunnon kunto. Käsittäen muun muassa WC-istuinten mahdolliset ohivuodot, seinien ja ovien reiät, loppusiivouksen laadun ja onko pesukoneiden käyttövesijohdot tulpattu poisvietyjen koneiden osalta. Yleensä huoneistot ovat hyvässä kunnossa, mutta joskus tarvitaan toimenpiteitä, että asunto saadaan vuokrattua uudelle asukkaalle, kertoo palvelupäällikkö Pasi Hakala.

A-Kruunun asunnot ovat pääosin melko uusia asuntoja, joten muuttotarkastuksissa tulee useimmiten vain pieniä remonttitarpeita vastaan. Normaaliin asumiseen kuuluu muutama taulunpidikkeen reikä seinässä, mutta ei esimerkiksi reiät ovissa. Lemmikkien aiheuttamien raapimisjälkien tai muiden tuhojen korjaaminen kuuluu asukaslaskutettaviin asioihin. 

- On muiden asukkaiden kannalta reilua, että korjaustarpeet aiheuttanut asukas korvaa taloudellisesti aiheuttamansa asiat. Jos asukas on huolimattomuudellaan aiheuttanut esimerkiksi laminaattilattian kostumisen ja antanut lemmikkien raapia ovia, lasku voi nousta jopa tuhansiin euroihin. Onneksi tuollaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia, toteaa Hakala.

Loppusiivouksen laatu yleisempi ongelma

Loppusiivous kuuluu poismuuttavan asukkaan vastuulle. A-Kruunun vuokraus lähettää aina muuton lähestyessä asukkaalle loppusiivousohjeen, johon Hakala kehottaa tutustumaan huolellisesti.

- Ohjeessa on selkeästi kerrottu, mitä asukkaalta vaaditaan. Ongelmana tietysti on, että ihmisillä on kovin erilainen käsitys siivouksen tasosta, mutta jos tekee huolellisesti tuon listan mukaan toimenpiteet, se yleensä riittää. Jos loppusiivous on tehty huolimattomasti tai jää kokonaan tekemättä, tilaamme asukkaan laskuun ulkopuolisen siivoojan tekemään työn, kertoo Hakala ja muistuttaa yleisimmistä puutteista loppusiivouksessa.

- Liesituulettimen rasvasuodatin jää usein putsaamatta, samoin viemärit ja hanat. Myös ilmanvaihtoventtiilit unohdetaan usein puhdistaa, mutta niiden kohdalla täytyy muistaa, että niitä ei ole tarkoitus irrottaa, vaan puhdistaa vain päältä. Hellan taustakin unohtuu usein siivota ja pakastin sulattaa. Jos sitä ei tee ja sähköt katkeavat asunnosta, sulamisvedet valuvat lattialle aiheuttaen vesivahingon, mistä voi jälleen koitua asukkaalle lisälaskua, listaa Hakala.

Avainhallinnassa auttaa yhtiön ottama vakuutus

Muuton yhteydessä asukkaan täytyy palauttaa myös kaikki hänelle annetut avaimet tai korvata kadoksissa olevat avaimet ja mahdollinen lukkojen sarjoitus. Sähkölukkotaloissa kadoksissa olevien avainten ongelma ei ole suuri, sillä kadonneet avaimet voidaan kuolettaa, mutta mekaanisten lukkojen taloissa lukot joudutaan sarjoittamaan, mikä on aina kallis toimenpide.

- A-Kruunulla on vakuutusmeklari Howden Finlandin kautta otettu Asumisplus-vakuutus, joka korvaa avainten häviämisen 300 euroon saakka. Tosin asukas joutuu ensin maksamaan laskun ja sen jälkeen itse hakemaan korvausta, kertoo Hakala.

Liestituulettimen puhdistus
Näin huonossa kunnossa oleva liesituulettimen suodatin ei enää toimi. Suodatin kannattaa pestä asumisen aikana säännöllisesti, jotta ruoanlaiton käry häviää hormiin. Suodatin pitää pestä myös loppusiivouksen yhteydessä.
Huoneistotarkastus
Kuvassa vasemalla: Palvelupäällikkö Pasi Hakala toteaa, että normaaliin asumiseen kuuluu muutama taulunpidikkeen reikä seinässä. Pois muuttaessasi älä myöskään poista taulujen kiinnitysproppuja, äläkä tasoitepaikkaa pieniä kiinnitysjälkiä.

Kuvassa oikealla: Muistathan tulpata pesukoneiden käyttövesijohdot, kun viet koneen pois asunnostasi. Tulppaamaton kone voi aiheuttaa vesivahingon.