Uutinen

Helppo tapa vaikuttaa

Kaarlo Sarkiankadulla asukkaat ovat ottaneet aktiivisesti käyttöön erilaiset yhteiset tilat, kuten tilavan kerhohuoneen tai sisäpihan. Asukastoimikunnalla on myös paljon erilaisia ideoita yhteiselle tekemiselle, ja puheenjohtaja Julia Debbarh lähtee innolla mukaan toteuttamaan niitä.

- Tämä alue itsessään ja meidän talo on todella viihtyisä! Täällä asukkaat grillaavat yhteisellä grillillä tai istuvat muuten vain kesäiltaa sisäpihalla. On mukava, kun ihmiset hyödyntävät sitä mitä meillä on täällä tarjolla, toteaa Julia.

Talon pihalta löytyy asukkaille yhteinen grilli, pöytäryhmä katoksen kera ja kasvulaatikoita kaupunkiviljelyyn sekä pihalla että parkkihallin katolla. Sen lisäksi tilava kerhohuone on kuulemma jatkuvassa käytössä, ja on pysynyt myös siistinä.

Ohjelmaa erityisesti lapsille

Asukkaat järjestävät yhteisiä talkoita, joiden päätteeksi myös grillataan yhdessä ja istutaan iltaa. Joulun alla nautitaan yhdessä pikkujoulukahvit. 
Toimintaan osallistuu keskimäärin noin 20-30 asukasta. Asukastoimikunnalla on paljon ideoita erityisesti lapsille, kuten muun muassa olympialaiset, sillä talossa asuu enimmäkseen lapsiperheitä ja nuoria. 

- Usein me hoidamme nämä suunnittelemiset Whatsapp:in kautta, eikä meillä ole niin paljon virallisia kokouksia. Välillä on vähän hiljaisempaa, kun itsekin käyn töissä ja hoidan samalla lapsia kotona, ja monilla toimikunnan jäsenillä on sama tilanne. Siitä huolimatta olemme erityisesti koronan jälkeen saaneet asiat hyvin käyntiin, iloitsee Julia.

Kuvassa Julia Debbarh

Kaarlo Sarkiankadulta löytyy kaupunkiviljelyyn tarkoitetut kasvilaatikot sekä pihalta että parkkihallin katolta.

Puheenjohtajana pääsee vaikuttamaan

Julia on ollut puheenjohtaja siitä asti, kun noin kolme vuotta sitten muutti taloon. Hän ei ole ennen ollut vastaavanlaisessa tehtävässä, ja kiinnostus lähti alun perin uteliaisuudesta. Hän halusi vaikuttaa omaan asumiseensa ja tutustua naapureihinsa. Asukastoimikunnan puheenjohtajan tehtävä päätyi lopulta hänelle.

- Tässä tehtävässä pääsee helpolla tavalla vaikuttamaan asumiseen konkreettisesti, ja lisäämään halutessaan viihtyvyyttä taloon. Koen myös, että konfliktitilanteissa puheenjohtajan on helpompi mennä juttelemaan asukkaille ja selvittämään asioita, kuin että joku yksittäinen naapuri lähtisi itse sitä hoitamaan. Ei meillä ole mitään sen suurempia ongelmia ollut, mutta konfliktitilanteiden selvittäminen on yksi hyvä tapa vaikuttaa omaan asumiseensa, toteaa Julia.

Oman talon kirpputori Facebookin avulla

Talolla on myös käytössään oma Facebook-ryhmä, jossa asukkaat voivat kysellä asioista tai käydä keskusteluja. Ryhmä toimii myös asukkaiden välillä kirpputorina, johon voi ilmoittaa joko antavansa pois tavaroita tai kertoa olevansa jotain vailla. Julia itsekin on tätä kautta saanut tavaroita kotiinsa, ja monet poismuuttavat ovat päässeet Facebook-ryhmän avulla eroon turhasta tavarasta. Ja toimiipa se myös perinteisenä naapuriapukanavana.

- Tietenkin siellä on välillä jotain negatiivista, mutta kaiken kaikkiaan ryhmä on toiminut todella hyvin naapureiden kesken. Joskus joku saattaa myös kysyä, että onko kellään kananmunia lainattavaksi, ja vastaus on tullut aika nopeasti, naurahtaa Julia.

 

Teksti ja kuvat: Ida Oljemark