Uutinen

Bredanportissa tehdään ympäristötekoja yhteisvoimin

Kierrätys ja lajittelu ovat jokaisen asukkaan omaksi eduksi, ja naapurit voivat tehdä myös yhteisvoimin ympäristötekoja, kuten Bredanportissa Kauniaisissa. Asukastoimikunta voi myös olla hyvä välikäsi yhtiön ja asukkaiden välillä kierrätysaktiivisuuden lisäämiseksi.

Bredanportti 8 Kauniaisissa on A-Kruunun Top 10 -listalla pienissä jätekuluissa. Talossa siis lajitellaan tehokkaasti, jolloin kallista sekajätettä syntyy vähän.

Kohde on valmistunut marraskuussa 2020, ja asukkaat ovat alusta asti olleet aktiivisia tutustumaan toisiinsa. Asukastoimikunnan jäsenet ovat myös miettineet monia tapoja, joilla edistää ympäristötekoja naapureiden kesken. Talossa vallitsee jo valmiiksi hyvä yhteishenki, joka innostaa asukkaita myös oma-aloitteisesti pitämään paikkoja siistinä.

Toimikunta miettii myös uusia kierrätysmahdollisuuksia

- Emme tienneet, että meillä on niin erityisen pienet jätekulut, mutta kyllä se täällä toisaalta näkyykin. Jäteastiat ovat aina siistit eikä tänne jätetä astioiden ulkopuolelle mitään roskia. Meillä on tässä jo kuusi eri astiaa, joihin lajitella roskia, ja olemme miettineet myös mitä muuta voisi kierrättää, kertoo Sari, asukastoimikunnan puheenjohtaja. 

Toimikunta on esimerkiksi miettinyt pienelektroniikan ja pattereiden kierrätystä, sillä niille ei ole omia astioita pihalla. He ovat suunnitelleet käytäntöä, jossa joku autollinen asukas voisi viedä vaikka muidenkin patterit lajitteluun samalla kuin vie omiaan. Tällä tavoin voidaan yhteisvoimin lajitella enemmän, ja säästyisi myös monen bensakulut. 

Tiedotus tärkeintä

Asukastoimikunta pystyy pienillä konkreettisilla teoilla aktivoimaan asukkaita lajittelemaan. Asukkaita kannattaa informoida asioista ja pitää ajan tasalla erilaisista kierrätysmenetelmistä. Kuitenkaan ei pidä olla liian ankara, jos jotain meneekin vaikka väärään astiaan.

- Kyllä itselläkin menee jokin helposti sekajätteeseen, jos mietityttää että mikä kuuluu mihinkin. Ei se maailmaa kaada, mutta tärkeintä on, että on kiinnostunut asiasta ja haluaa tehdä ympäristölle hyvää. Tämän takia A-Kruunun tarjoama ympäristöneuvoja on mainio asia, sillä kaikilla on varmasti opittavaa asiasta vaikka olisi kuinka valveutunut, toteaa Sari.

Konkarikin kaipaa neuvoja

Sari on itse hyvin aktiivinen lajittelija, ja opettanut myös lapsensa lajittelemaan. Hän on työpaikkansa puolesta saanut opetella lajittelukäytäntöjä jo vuosituhannen alusta lähtien eli moni asia tulee hänelle jo luonnostaan. Vaikka hän itse onkin hyvin aktiivinen kierrätysasioissa, olisi hänen mielestään silti hyvä saada esimerkiksi ympäristöneuvoja käymään talossa. He ovatkin suunnitelleet tilaavansa neuvojan käymään kerhohuoneella syksyllä. 

- Kävin A-Kruunun puheenjohtajien illassa, jossa puhuttiin paljon kierrätyksestä. Sieltä sain jäteasiantuntijan esityksestä todella paljon vinkkejä ja uutta tietoa, jota en itse tiennyt ennestään. Neuvoja oli myös mielestäni mukavan maanläheinen, mikä on mielestäni tärkeää, kun yritetään saada vähemmän aktiivisia asukkaita liikkeelle, toteaa Sari. 

Sari myös toivoo, että toimikunnan suunnittelema kirpputori saisi asukkaat kierrättämään enemmän. Pieni hylly, johon voi tuoda vanhoja tavaroita uusiokäyttöön on helppo tapa päästä asioista eroon, tai saada itselleen jotain uutta. Talkoisiin tilattu roskalava osoitti, että asukkailta löytyy kyllä paljon tavaraa, josta päästä eroon.

Sari sisäpihalla
Bredanportti 8 Kauniaisissa on viihtyisä asuinympäristö, josta asukkaat haluavat pitää huolta.
​​​​​
Bredanportin jätealue
Bredanportin jätealue on esimerkillisen siistissä kunnossa.

Teksti ja kuvat: Ida Oljemark