Uutinen

Talvikunnossapito on haaste asukkaille ja huollolle

Minimaaliset lumenläjityspaikat ja erittäin runsas lumentulo haastavat talojen talvikunnossapidon.

Ilmastonmuutos näkyy Suomessa talviolosuhteiden voimakkaana vaihteluna. Pari viimeistä talvea ovat olleet erittäin runsaslumisia, kuten tänäkin vuonna alkutalvi ja niitä edeltävä talvi oli lumeton, muttei suinkaan jäätön.

- Talvien muuttuminen näkyy siten, että lunta voi tulla kerralla suuria määriä, jopa 40 senttiä kerralla. Silloin keskitytään siihen, että pääväylät pysyvät auki ja ihmiset pääsevät liikkumaan. Siistimistyön pääsemme aloittamaan vasta sateen loputtua, toteaa A-Kruunun Klaukkalan taloja hoitava toimitusjohtaja Markku Jussila KMR Huolto Oy:stä.

Lumenläjityspaikat pullonkauloina

Nykyrakentamisen ongelmana on, että taloihin suunnitellaan aivan liian pienet lumenläjityspaikat, koska tontille halutaan asuntoja mahdollisimman paljon. Joissain taloissa – ei kuitenkaan A-Kruunun taloissa – lumenläjityspaikkoja ei ole varattu lainkaan.

- Kun lumenläjityspaikka on pieni, se täyttyy nopeasti ja silloin joudumme viemään lunta kaatopaikalle. Se vie entisestään aikaa siistimistöiltä. Toivon aina, että lumen satamisessa tulisi välipäiviä, että ehtisi siistiä pihoja, toteaa Jussila.

Silloin kun lunta tulee paljon, se aiheuttaa parkkipaikoille myös jäätymisongelman. Lumi tamppautuu helposti, koska on paljon autoliikennettä. Lumen tamppaantuminen puolestaan aiheuttaa keväälle paksun jääpatjan, jota sitten joudutaan hiekoittamaan useasti tai raapimaan järeämmillä koneilla pois.

Poikkeustilanteet vaativat ymmärrystä

Jussila toivoo erityisesti poikkeustilanteissa asukkailta ymmärrystä huoltomiesten vaikeaan tehtävään. Ainakin KMR Huollossa pahimpina aikoina ”lumipäivystäjä” kiertää jo aamuyöllä kahdelta asuinalueita tarkastamassa tilannetta ja hälyttää aurauskaluston tarvittaessa töihin.

- Seuraamme keliä jatkuvasti. Meidän tavoitteenamme on tehdä kaikkemme, jotta asukkaiden olisi turvallista liikkua. Ääriolosuhteissa aikataulumme venyvät ja siinä kohtaa toivomme asukkailta myös malttia ja kiittelee asukkaiden aktiivisuutta.

- On aika paljon ihmisiä, jotka tekevät käsilumitöitä taloissa. Jokaisen rapun edessä on yleensä käsihiekoituslaatikko ja useat asukkaat myös käyttävät niitä.

Kunnon talvikengillä voi itse turvata kulkunsa
Jussilalla on myös vinkki, jolla voi säästää itsensä pahimmilta liukastumisilta.

- Kannattaa hankkia kunnolliset talvikengät, joissa pohjassa on pitoa. Nykyään moni kulkee kesätennareissa talvellakin. Liukkaat kengät ovat yleisin syy liukastumisonnettomuuksiin. Sekin kannattaa muistaa, että vaikka talvella ei olisi lunta, on kuitenkin talvi ja keli voi muuttua hetkessä. Jos illalla sataa ja yöllä on pakkasta, joka paikassa on silloin liukasta, muistuttaa Jussila.