Uutinen

Svanströminkujalle tehtiin lasten omat järjestyssäännöt

A-Kruunun talossa Laajasalon Svanströminkujalla oli melko tyypillinen kerrostalopihan ongelma eli lasten touhujen aiheuttama ääniongelma. Asiaan ratkaisua haettiin järjestämällä lasten kokous ja laatimalla yhteiset pelisäännöt pihaan. Seurantakokous on tarkoitus järjestää loppukesällä.

Kesäkuisessa lasten kokouksessa oli paikalla noin 30 lasta ja muutama pienempien lasten vanhempi.  Kokoukseen kutsuttiin myös lasten kavereita, naapuritalojen lapsia, sillä iso ja viihtyisä piha vetää puoleensa leikkijöitä. Kaikkiaan paikalla oli 40 henkeä.

- Kerroin aluksi lapsille, että minuun oli otettu yhteyttä ääniongelman vuoksi. Korkeiden talojen, noin 200 asunnon keskellä olevasta pihasta ääni voimistuu yläkerran asukkaiden korviin paikoin todella häiritsevästi. Sitten aloimme yhdessä laatia sääntöjä pihaan, jotta asia saataisiin hallintaa, kertoo kokousidean isä, asukastoimikunnan puheenjohtaja Ari Eschner.

Milla Karhu toimi kokouksen sihteerinä. Hän on lapsille tuttu ja turvallinen aikuinen pihamaalta.

Pihan säännöt otettiin käyttöön

- Me aikuiset emme tehneet sääntöjä, se oli kaiken lähtökohta. Oivallutimme lapsia, ja he ratkoivat esitetyt pulmat ja rakensivat yhdessä pihan säännöt. Kaikki saivat puhua halutessaan eikä kukaan huudellut toisten päälle. Käytös oli muutenkin hyvää ja asiallista. Lapset ovat fiksuja, saimme pelisääntöihin hyviä oivalluksia, joita meille aikuisille ei ehkä olisi edes tullut mieleen, kertoo Ari kokouksen kulusta.

Lasten omat ”Pihan säännöt” luettiin vielä kokouksen päätteeksi läpi ja sovittiin että osallistujien nimet ovat kokouksen allekirjoitus. Sääntöjen jakelupaikoiksi sovittiin kaikkien talojen rappujen ilmoitustaulut sekä pihan ns. tikkataulu.

- Sovimme myös, että koulujen alkamisen jälkeen järjestämme seurantakokouksen ja yritämme saada paikalle myös motskaripoliisin, kertoo Ari.

Kokouspalkkioksi lapsille oli tarjolla limua ja jätskiä.

Teimme yhdessä jotain tärkeää

- Kokouksesta jäi oikein hyvä mieli. Lapsetkin rentoutuivat melko nopeasti, kun huomasivat, että mehän vain jutelimme heidän kanssaan siitä kuinka pihalla olisi mukavampi olla kaikilla. On sellainen tunne, että teimme jotain tärkeää kaikki yhdessä. Toivoimme että ongelmatilanteissa voimme aina nojata yhteisiin ”Pihan sääntöihin” joita pitää kunnioittaa, niin lasten kuin aikuisten, kertoo Ari.

Yhteiselo ei ole ollut täysin ongelmatonta kokouksen jälkeen. Kokouksessa mietittiin muun muassa, mikä olisi hyvä aika lopettaa pallopelit, joiden tiimellyksessä äänijänteiden reipas käyttö kuuluu korkealle ja kovaa. Kokouksessa muistutettiin siitä, että osa lapsista herää tarhaan tosi aikaisin ja aikuistenkin pitää herätä jopa kello viiden jälkeen aamulla.

- Tästä alkoi pohdinta, joka päättyi lasten  ehdotukseen, että lopetetaan äänekkäät leikit, kun ovikoodit menee kiinni, käytännössä kello 21.00. Tämä tuntuu vielä unohtuvan. Oman talon lapsille se ei tunnu olevan niin iso asia muistaa kuin naapuritalon lapsille. Tilanne elää ja yhtä oikeaa ratkaisua ei ole.  Kultaista keskitietä haetaan, toteaa Ari heinäkuun alussa.

Katso lasten omat järjestyssäännöt