Uutinen

A-Kruunun ensimmäinen Vihreän rahoituksen kohde valmistui Espooseen

Syvänsalmenkatu 5:een valmistunut A-Kruunun 41 asunnon vuokratalo on A-energialuokan energiatehokkuuskohde. Kaikki energiasuunnitelman mukaiset toimenpiteet saatiin hyvin toteutettua.

8-kerroksisen talon energiatehokkuusluokka on yli 20 prosenttia alle vaatimustason. Katolle asennettiin 52 neliön alalle aurinkokeräimiä, joiden lämmittämä vesi otetaan talteen lämminvesivaraajaan. Aurinkolämpöä käytetään käyttöveden lämmittämiseen, mikä vähentää talon kaukolämmön kulutusta.

Asunnoissa on vettä säästävät vesikalusteet sekä tavanomaista enemmän energiankäytön kulutusseurantaa. Kesäajan huonelämpötilojen hallintaa optimoidaan ilmanvaihdon säädöillä ja ikkunoiden auringonsuojaratkaisuilla.

- Kohteeseen saatiin hienosti toteutettua laaditun energiasuunnitelman mukaiset toimenpiteet ja osaa näistä suunnitelluista ratkaisuista saatiin vielä parannettua rakentamisen aikana. Todellinen kulutus näkyy sitten vuosien saatossa ja on mielenkiintoista saada aikanaan tietoa tähän liittyen, toteaa projektipäällikkö Raisa Turtiainen ja korostaa tällaisten hankkeiden merkitystä juuri nyt.

- Tällä hetkellä on tärkeämpää kuin koskaan keskittyä energiatehokkaiden talojen rakentamiseen. Kaikki säästetty energia on plussaa näin kiinteistön omistajan, asukkaiden kuin yhteiskunnan näkökulmasta.

uudiskohde Espoossa

Kuntarahoituksen myöntämä Vihreä rahoitus on tavallista edullisempaa rahoitusta, jota myönnetään uudisrakennushankkeisiin, joissa toteutetaan elinkaarikustannuksiltaan edullisia ja ympäristölle hyödyllisiä kestävän kehityksen ratkaisuja.

- Saimme tästä hankkeesta hyviä toteutusmalleja myös muihin kohteisiimme pidemmälle viedystä energiatehokkaasta rakentamisesta. Pyrimme kaikessa tuotannossamme korostamaan myös muita kestävän kehityksen kriteerejä, kuten rakennuttamista joukkoliikenteen varrelle ja panostamista laadukkaaseen suunnitteluun sekä asumisaikaiseen energiankäytön hallintaan, toteaa Turtiainen.

Tulevia asukkaita kohteen energiatehokkuus kiinnosti vain yksittäistapauksissa. Sen sijaan muita kohteen vetovoimatekijöitä olivat liikennöinnin aloittavan metron sekä meren läheisyys. Hakemuksia asuntoihin tuli 528. Asuntojen keskivuokra on 15,99 euroa neliöltä kuukaudessa. Pääurakoitsijana hankkeessa toimi SSA Rakennus Oy.

Havainnekuvia tulevista asunnoista