Uutinen

A-Kruunu mukana palvelukorttelin kehittämisessä

Helsingin kaupunki esittää Länsisataman Jätkäsaaren niin kutsutun Palvelukorttelin varaamista YIT:n, Asuntosäätiön, A-Kruunu Oy:n, NAL Asunnot Oy:n sekä Saraco D&M Oy:n muodostamalle konsortiolle*.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kaupungin esitystä ensi viikon tiistaina 26.2.2019 järjestettävässä kokouksessaan. Tavoitteena on, että alueen kumppanuuskaavoituksena laadittava asemakaavaluonnos valmistuu keväällä 2019 ja kaavaehdotus on käsittelyssä alkuvuodesta 2020. Alueen rakentaminen voisi alkaa asemakaavan tultua lainvoimaiseksi, aikaisintaan syksyllä 2020.

Konsortion laatima palvelukorttelin konseptisuunnitelma ”Jätkän Messi” perustuu yhteisöllisyyden ja eri-ikäisten kaupunkilaisten eloisan vapaa-ajan sekä sujuvan arjen ja asumisen mahdollistamiselle.

Kortteliin sijoittuu suunnitelman mukaan hotelli, päiväkoti, päivittäistavarakauppa ja ravintoloita sekä korkotukilainoitettuja vuokra-asuntoja (A-Kruunu), nuorisoasuntoja (NAL Asunnot), asumisoikeusasuntoja (Asuntosäätiö), ryhmärakennuttamalla toteutettavia hitas-omistusasuntoja (Saraco) sekä vapaarahoitteisia asuntoja (YIT).

Yhteisöllinen korttelitalo kaiken keskipisteessä täydentää asukkaiden vapaa-aikaa ja yhdistää eri-ikäisiä asukkaita. Monipuolisten asumisen ja kaupallisten palveluiden lisäksi palvelukorttelissa lasten ja nuorten Arkkitehtuurikoulu Arkki tarjoaa kaupunkilaisille esimerkiksi iltapäivä- ja iltatoimintaa. Mielenkiintoisena innovaationa korttelitaloon sijoittuu uudenlainen ammattimaisesti hoidettu kaupunkiviljelytila.

- A-Kruunun tehtävänä on kehittää uusia asumisen innovaatioita. Jätkän Messin tavoitteena on kehittää kaupunkimaista asumista yhteisölliseen suuntaan modernilla tavalla eli se palvelee meille asetettuja tavoitteita erinomaisesti. Jätkän Messi on myös erinomainen hanke sikäli, että Helsingin keskeisellä paikalla sijaitsevaan kortteliin saadaan tarjolle kaikkia asumismuotoja, toteaa toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.

Kaupunki haki Jätkäsaaren palvelukortteleille toteuttajaa ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyn avulla keväällä 2017, jonka jälkeen osapuolet ovat tarkentaneet korttelisuunnitelmaa ja neuvotelleet korttelin varausehdoista.

- Olemme erittäin ilahtuneita kilpailun lopputuloksesta ja siitä, että pääsemme kehittämään Jätkäsaarta yhdessä konsortion jäsenten kanssa. Korttelitalon ja Arkkitehtuurikoulu Arkin ympärille syntyy varmasti aivan uudenlaista, kaikkia jätkäsaarelaisia rikastuttavaa kaupunkielämää”, sanoo projektinjohtaja Outi Säntti Helsingin kaupungilta.

Palvelukortteli sijaitsee maantieteellisesti keskellä Jätkäsaarta. Idässä ja etelässä alue rajautuu Hyväntoivonpuistoon, pohjoisessa Länsisatamankatuun ja lännessä Atlantinkatuun. Korttelissa on kaksi suojaisaa sisäpihaa sekä elävä, torimainen tapahtuma-aukio, jolle liiketilat, kylätalo ja Arkkitehtuurikoulu Arkki avautuvat.

Jätkäsaaren palvelukortteliin suunnitellaan myös Suomen edistyksellisintä kaupunkiliikkumisen palvelukeskusta, josta jätkäsaarelaiset voivat valita aina kulloiseenkin tarpeeseensa sopivimman kulkuneuvon. Kortteliin sijoittuvasta keskuksesta löytyvät autojen sähkölatausmahdollisuus, yhteiskäyttöautoja sekä pyörien itsehuoltotilat. Katutasolle taas on sijoitettu kaupunkipyörät sekä pyörätelineet lyhytaikaiseen lukitsemiseen.

*Rakennuttajakumppanien lisäksi konsortioon kuuluu yhdeksän palvelukumppania: 24 Rental Network Oy, Arkkitehtikoulu Arkki Ry, Famifarm Oy (Järvikylä), Majoituspalvelu Forenom Oy, HOK-Elanto, Liikennevirta Oy, Mehiläinen Oy, Toughbyte Oy, City Dev Labs Oy.

Lisätietoja:
Jari Mäkimattila, toimitusjohtaja, A-Kruunu Oy, puh. 040 755 3924, jari.makimattila@a-kruunu.fi

Konsortion osapuolet:

A-Kruunu on valtion erityistehtäväyhtiö, tehokas ja vastuullinen kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuottaja ja omistaja. Yhtiön tavoitteena on tuottaa vuosittain noin 800 asukkaiden arvostamaa asuntoa, rakennuttaa puukerrostaloja ja edistää asumisen innovaatioita. Yhtiön toiminta-alue on Helsingin seutu ja muut suurimmat kaupunkialueet.

Asuntosäätiö on alueiden ja monipuolisen asuntotuotannon kehittämiseen erikoistunut rakennuttaja ja kiinteistöjen omistaja. Se rakennuttaa vuosittain noin 400 asuntoa erityyppisillä omistusmuodoilla. Konserni omistaa noin 17 000 asuntoa ja on Suomen neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja. Sen suurin tytäryhtiö Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy (Asokodit) omistaa noin 16 000 asumisoikeusasuntoa 31 paikkakunnalla. Konsernin toiminta perustuu jatkuvaan kehittymiseen sekä hyvien asumispalveluiden tuottamiseen yhdessä huolella valittujen kumppaneiden kanssa.

NAL Asunnot Oy on yleishyödyllinen yhtiö, joka rakennuttaa ja vuokraa kohtuuhintaisia asuntoja työssäkäyville ja työelämään hakeutuville nuorille aikuisille. NAL Asunnot omistaa lähes 1800 asuntoa pääkaupunkiseudulla ja muissa isommissa keskuksissa. Yhtiön tavoitteena on rakentaa pääkaupunkiseudulle yli 600 uutta asuntoa vuoteen 2022 mennessä. Yhtiön omistaa nuorten asumisen valtakunnallinen edunvalvoja Nuorisoasuntoliitto ry (NAL).

Ryhmärakennuttaminen on uudenlainen tapa hankkia omistus¬asunto. Saraco D&M Oy on Suomen ensimmäinen ja kokenein ryhmärakennuttaja. Konsulttivetoisissa ryhmärakennuttamishankkeissa asukas on aidosti pääosassa ja oman kodin saa toteutettua omien toiveidensa mukaiseksi.  Asukkaat tulevat asunto-osakeyhtiön osakkaiksi hank¬keen käynnistyessä ja heillä on runsaasti mahdollisuuksia vaikuttaa sekä asunnon että yhteistilojen suunnitteluratkaisuihin. Saraco D&M Oy valmistelee ja johtaa hanketta ammattimaisesti eikä asukkailta edellytetä tal¬kootöitä tai pakkoyhteisöllisyyttä. Uusi oma asunto toteutetaan omakustannushintaan kaikki hankinnat kilpailuttamalla. www.saraco.fi

YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen rakennusyhtiö. Kehitämme ja rakennamme asuntoja ja asumisen palveluja sekä toimitiloja ja kokonaisia alueita. Lisäksi olemme vaativan infrarakentamisen erikoisosaaja ja päällystäjä. Yhdessä asiakkaidemme kanssa lähes 10 000 ammattilaistamme luovat entistä toimivampia, vetovoimaisempia ja kestävämpiä kaupunkeja ja elinympäristöjä. Toimimme 11 maassa: Suomessa, Venäjällä, Skandinaviassa, Baltiassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa. Uusi YIT syntyi, kun yli 100-vuotiaat YIT Oyj ja Lemminkäinen Oyj yhdistyivät 1.2.2018. Vuoden 2018 pro forma -liikevaihtomme oli noin 3,8 miljardia euroa. YIT Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä. www.yitgroup.com/fi