Uutinen

Earth Hour -tempaus Kalasatamassa

Helsingin Fregatti Dygdenin kuja 4:n asukkaat järjestivät Earth Hour -tempauksen. Earth Hour on maaliskuun viimeisenä lauantaina vietettävä tapahtuma, jolloin valot sammutetaan illalla tunniksi. Ideana on tehdä pieni, helppo ilmastoteko maapallon vuoksi.

Tempaus käynnistyi lauantaina jo iltapäivällä, kun asukastoimikunta jakoi kynttilöitä ovelta ovelle kaikille asukkaille. Asukkaat saivat yhden kynttilän ja pienen tietoiskun tapahtumaan liittyen sekä kannustuksen tulla ulos myöhemmin iltapäivällä järjestettäviin talkoihin. Asukkaat olivat iloisia tempauksesta ja ottivat kynttilät mieluusti vastaan.

Asukkaat kaipaavat tietoa arjen ympäristöteoista

Talon asukkaat ovat kiinnostuneita ympäristöystävällisyydestä ja lähtivät mielellään viettämään Earth Hour:ia. Asukastoimikunnan puheenjohtajan Janne Hukkavaaran mukaan A-Kruunu on jo oikealla tiellä ympäristöystävällisen asumisen suhteen, mutta asukkaille voisi aktiivisemmin tiedottaa arjen pienistä ympäristöteoista. 

- Lajittelu on helppo asia, jolla voi tehdä ilmastoteko vaikka joka päivä. Asukkaille voisi tiedottaa enemmän siitä, miten lajitella oikein ja mitä esimerkiksi sekajätteeseen oikeasti kuuluu, kertoo Janne, joka otti koko perheensä mukaan töihin kantamaan kynttilöitä ja koputtelemaan oviin.

Talossa orastavaa yhteisöllisyyttä

Fregatti Dygdenin kuja 4 on valmistunut 2019, juuri ennen koronapandemiaa. Talossa on Jannen mukaan orastavaa yhteishenkeä mutta korona on estänyt monien yhteisten tekemisten järjestämisen. Halukkuutta kuitenkin löytyy, ja keskusteluihin osallistutaan aktiivisesti. Asukkailla on paljon ideoita toiminnoista, joita toivottavasti saadaan toteutettua jossain vaiheessa.

- Vaikka läheskään kaikki eivät ole vielä osallistuneet yhteisiin puuhiin, ovat monet olleet mukana keskustelussa. Talo on vielä sen verran nuori, että mitään traditioita ei ole päässyt syntymään, eikä näiden järjestämisestä ole vielä niin paljon kokemusta, kertoo Janne.

Toiveena on myös, että myös naapuritalojen asukkaisiin päästäisiin tutustumaan yhteisen tekemisen merkeissä.

- Jonkinlainen kirppis olisi kiva saada pystyyn joko pihalla tai kerhohuoneessa, joka on kaikille taloyhtiöille yhteinen. Silloin pääsisi näkemään naapureita, jotka asuvat eri rapuissa kuin itse. Sitten on myös puhuttu pihan yhteisestä siivoamisesta ja katukeittiön järjestämisestä, listaa Janne.

Viljelylaatikot kesäksi kuntoon

Kynttilöiden jakamisen jälkeen Janne ja muut asukastoimikunnan jäsenet perheineen rakensivat viljelylaatikoita asukaskäyttöön. Viime syksynä valmistunut yhteinen piha kolmen muun taloyhtiön kanssa on siisti ja monipuolinen, ja kesällä asukkaat pääsevät viljelemään erilaisia kasveja. Tuulisesta säästä huolimatta Janne ja muut asukkaat viettävät hauskan päivän ulkona kahvin ja naposteltavien kera. 

- Viime vuonna vietettiin samanlaisia juhlia tässä pihalla ja kesken kaiken alkoi satamaan, muistelee Janne.

Kuvituskuva talkooista

Kuvituskuva viljelylaatikoista

Teksti ja kuvat: Ida Oljemark