Mikä merkitys tilataiteella on asuinalueille?
Taiteen tehtävänä on tuottaa ihmiselle iloa, positiivisia tunteita, elämyksiä ja ennen kaikkea uutta sisältöä arkeen. Arkemme pohjautuu paljon rutiineihin ja taide voi parhaimmillaan pysäyttää "koneistomme" jonkun uuden äärelle. Taiteilijalle on tullut oivallus ja näkemys uudesta taideteoksesta, jonka hän toteuttaa kaikelle kansalle arvioitavaksi. Yleensä aika näyttää kuinka taideteos juurtuu paikkaansa.
Uskon, että parhaimmillaan taideteokset vahvistavat juurtumista paikkaan. Pidän hyvänä, että taidehankintoihin kehotetaan ja osa jo ymmärtää kysyä, vaikkei ole velvoitettakaan. On paljon rakentajia ja jopa yksityisiä ihmisiä, jotka näkevät taiteen monet mahdollisuudet. Ympäristön viihtyvyyteen osataan jo panostaa.
Se euromäärä, mitä taiteeseen käytetään, antaa vahvuutta kohteelle. Taide nostaa kohteen arvoa monin verroin, mutta lopulta sen toki ihmiset vahvistavat. Taide voisi parhaimmillaan olla jopa osa kiinteistöä.
Aina ei tarvitse olla isoa ja suurta, vaikka se on hienoa ja tavoitteellista. Pienillä "mausteilla" tai yksityiskohdilla voidaan myös onnistua luomaan kivoja tunnelmia rakennettaviin kohteisiin. Taitelijoita kannattaakin vaivata ja nähdä pientä vaivaa selvittämään, mitä milläkin rahalla saa toteutetuksi.
Näkisin tärkeänä, että taiteen käytöstä käytäisiin aina periaatekeskustelua jo suunnitteluvaiheessa, jotta se saataisiin suunnitelmien kautta toteutukseen. Tärkeää on löytää yhteinen intressi ja sävel, kuinka hankinnassa edetään.
Ilo on ollut huomata, että julkinen taide rakennetussa ympäristössä on todella lyönyt itsensä läpi. Valo ja valoteokset on myös keskinen elementti nykytaideteoksissa, ja sitä osataan jo kysyä. Olen parhaillaan tekemässä kolmea isokokoista valoteosta. Kaksi valmistuu syyskuussa. Toinen tulee Tampereen Vuorekseen ja toinen Tuusulan Kellokoskelle. Yhden teoksen sijaintia ei ole vielä julkistettu. Näihin kaikkiin haluttiin erityisesti valo yhdeksi tunnelman luojaksi.
Melkein aina kysytään, kuinka paljon teos vaatii huoltoa. On tärkeää tehdä kestävistä materiaaleista ja sellaisia teoksia, jotka kestävät myös Suomen ankarat kelivaihtelut. Mikäli ihmiset ottavat teoksen hyvin vastaan niin se myös turvaa teoksen säilymistä. Onneksi taidetta arvostetaan ja ilkivalta niitä kohtaan on harvinaista.
On olemassa ns. prosenttiperiaate, jonka mukaan tietty osuus rakentamisbudjetista käytetään kohteessa taiteen hankintaan tai taiteelliseen suunnitteluun. Sitä periaatetta käytetään tai ei käytetä tai se toteutuu siltä väliltä.
Prosenttitaiteen ajatus on hieno ja siinä on ideaa. Loppumetreillä kuitenkin me ihmiset päätämme minkälaisen asuinympäristön rakennamme itselle ja tuleville sukupolville. Taidetta on aina ollut ja sitä tulee aina olemaan, niin kauan kuin uutta rakennetaan. Tehdään taidetta tulevaisuuteen!
Rakentavin syysterveisin
Samuli Alonen
Kuvanveistäjä
Jyväskylä, Pykälistön vahtitupa-alue
www.designalonen.fi