Blogikirjoitus

Korona muutti opiskelijoiden elämän pysyvästi – uusiin tarpeisiin pystytään vastaamaan

Jos Helsingistä pitäisi valita tällä hetkellä erityisen kiinnostava kaupunginosa, kehottaisin kääntämään katseen Myllypuroon. Perinteisen asuinkorttelin sydämeen on syntynyt vireä kampusalue.

Joulukuussa Hoasin 279 upouutta opiskelijakotia Myllypurossa toivottavat tervetulleiksi asukkaansa. Nämä uudet asunnot ovat erinomainen esimerkki siitä, mitä opiskelijat tutkimusten mukaan meiltä toivovat:

1. Sijainti on tärkein kriteeri asunnon valinnassa – asuminen kampusalueella helpottaa arkea.

Sijainti ratkaisee, mutta ei tarkoita sitä, että opiskelijat vaatisivat hulppeaa lukaalia Espan kupeesta. He haluavat asua järkevien liikenneyhteyksien päässä opiskelupaikastaan, jotta arki on toimivaa. Ei kovin kohtuuton pyyntö, eihän?

Uudet asuntomme Myllypurossa sijaitsevat muutaman minuutin kävelymatkan päässä Metropolia Ammattikorkeakoulun kampukselta. Bonuksena on metroasema, josta pääsee sujuvasti Helsingin keskustaan ja vaikkapa opiskelijaelämän rientoihin.

2. Etäopiskelu on yhtä luontaista opiskelijoille kuin etätyöskentely toimistotyöläisille – siksi asumiselta toivotaan nyt rauhaa.

Siinä missä me entisaikain opiskelijat kulutimme penkkiä luentosaleissa, nykyopiskelija sukkuloi sujuvasti kampuksen, etäluentojen, työpaikan ja harrastusten välillä.

Hybridiopiskelu on tullut jäädäkseen. Kodista on tullut jo toiseksi suosituin opiskeluympäristö oppilaitoksen jälkeen, mikä nostaa entisestään yksiöiden kysyntää verrattuna soluasuntoihin.

Siksipä myös Hoasin kaikista uusista asunnoista 80 prosenttia on yksiöitä – opiskelijoiden toiveiden mukaan. 

3. Opiskelijaelämä ja -asuminen muuttuvat – tarvitaan kuuntelua ja kokeiluja!

Opiskelijaelämä ja -asuminen ovat muuttuneet pysyvästi yhteiskunnan digitalisoitumisen ja pandemian myötä. Samalla opiskelijoiden hyvinvointi on ollut koetuksella. Asuminen on tärkeä hyvinvoinnin tukipilari.

Jotta voimme ennakoida muutoksia, meidän on kuunneltava opiskelijoiden tarpeita tarkasti ja kokeiltava uusia tapoja vastata tarpeisiin. 

Myllypurossa tapahtuu nyt paljon kiinnostavaa: hyvä esimerkki on Metropolia Ammattikorkeakoulun maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen HyMy-kylä. Asukkaat saavat laadukkaita hyvinvointipalveluja – ja opiskelijoille karttuu työkokemusta omalla kampuksella.

Opiskelijat naapureina tarkoittavat nykyisin hyvin paljon muuta kuin haalariremuamista ja ikuista vappua. Tutkimuksissamme on selvinnyt, että he ovat myös hyvin potentiaalisia alueiden pysyviä asukkaita. Lähes 75 prosenttia opiskelijoista kertoo, että he voisivat jäädä opiskeluaikojen kulmille asumaan myös valmistumisen jälkeen!

 

Matti Tarhio
Toimitusjohtaja, Hoas