
Vinkit ja ohjeet
Leipää viipaleina pakastimeen
Viipaloi leipä ja pakasta se, niin vältät leivästä aiheutuvan ruokahävikin. Pakasta leipä siivutettuna niin, että viipaleiden välissä on leivin- tai voipaperia. Näin palaset eivät tartu toisiinsa ja leipää voi sulattaa vain tarvittava määrä. Sulata esimerkiksi leivänpaahtimella.
Lika irti kattiloista
Ota kahvinporot talteen ja hankaa niillä palaneen kattilan pohjaa. Kun lika on irti, pese kattila normaalisti. Voit kokeilla myös etikkaa ja vettä: keitä kattilassa 2 osaa etikkaa ja 1 osa vettä, lisää ruokalusikallinen suolaa ja jätä liuos yöksi kattilaan - huomaathan, että tämä neuvo ei sovellu alumiinikattiloille.
Termospullo ja maljakot puhtaaksi
Termospullot, maljakot ja muut kapeat, vaikeasti puhdistettavat astiat puhdistuvat helpommin, kun saippuaveteen sekoittaa murskattuja munankuoria ja ravistelee astian puhtaaksi.
Pussit roskapusseiksi ja kestopussit hedelmille
Kerää kaikki pussit, kuten vessapaperipakkauspussit ja jauhopussit, talteen ja hyödynnä ne roskapusseina. Kaupan muoviset hedelmäpussit voi korvata itse tehdyllä kestohedelmäpussilla. Ompele pussi esimerkiksi vanhoista valoverhoista tai muusta ohuesta kankaasta tai virkkaa puuvillalangasta. Ota pussi mukaan kauppaan ja maksun jälkeen irrota punnituslappu, niin voit käyttää pussia uudestaan. Netistä löydät kestopussien virkkaamiseen helppoja ja nopeita ohjeita.
Ruokasooda ja etikka kirkastaa
Kattilat, pinttyneet teekupit ja lavuaarit saa kirkkaaksi, kun pintaa hankaa kostutetulla liinalla, jossa on ruokasoodaa. Ikkunat saa helposti kirkkaiksi keittiöön ja koko kotiin, kun lisäät pesuveden joukkoon tilkan (1 rkl) etikkaa ja muutaman tipan käsiastianpesuainetta.
Hyödynnä pakkaspäivät kodin siivouksessa
Talvinen pakkaspäivä on erinomainen päivä sulattaa jääkaappi ja pakastin. Vie sulattamisen ja siivoamisen ajaksi ruoka-aineet esimerkiksi ulos parvekkeelle – pidä kuitenkin huoli, että jääkaapin sisältö ei jäädy parvekkeella.
Kylmä talvisää tuo tehoa ja raikkautta vuodevaatteiden ja mattojen tuulettamiseen. Vie ne ulos siivouspäivän ajaksi ja lopuksi tamppaus, niin pölyt jäävät pihalle. Raikas pakkaspäivä kannattaa hyödyntää myös mm. villavaatteiden ja lasten pehmolelujen tuulettamiseen.
Matoille voit antaa lumipesun: laita matto nukkapuoli alaspäin puhtaalle hangelle, tamppaa kevyesti ja harjaa tai ravistele lumi pois. Kun maton antaa jäähtyä ennen lumipesua, lumi ei sula lämpimään mattoon ja kastele sitä. Varmista ennen lumipesua, että matto kestää lumisen käsittelyn.
Puhdistavaa sihinää lattiakaivossa
Tehokkuutta lattiakaivon puhdistamiseen: kaada lattiakaivoon ½ - 1 dl ruokasoodaa ja 1 - 2 dl väkiviinaetikkaa. Sihinä loppuessa laske kaivoon pari litraa kuumaa vettä.
Kestävät, pestävät puhdistuslaput
Vanulaput voi virkata - pestävät ja uudelleen käytettävät puhdistuslaput korvaavat kertakäyttöiset versiot. Virkkaa puhdistuslaput keskivahvasta neule- tai virkkauslangasta, joka on puuvillaa tai puuvillasekoitetta. Helppoja ohjeita puhdistuslappujen virkkaamiseen löydät netistä.
Tee WC:n puhdistus-muffini vaikka lahjaksi
Sekoita 3 dl ruokasoodaa ja 1,5 dl sitruunahappoa. Laita toiseen astiaan 3 rkl astianpesuainetta, lisää 20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä ja sekoita. Lisää pesuaineseos kuivien aineiden joukkoon. Muovaile seos palloiksi ja aseta ne muffinivuokiin vuorokaudeksi. Säilytä valmiita puhdistusmuffineja tiiviissä purkissa. Siivouspäivänä voit puhdistusmuffinin tiputtaa WC-pönttöön sihisemään. Pönttö harjataan puhtaaksi ja huuhdellaan.
Tee omaa kasvuravinnetta
Kerää kahvinporot kasvien ravinteeksi – käytä niitä sellaisenaan tai sekoittamalla multaan. Kahvinporoista tykkäävät etenkin happamassa mullassa viihtyvät kasvit kuten ruusut, alppiruusut, pensasmustikat, magnoliat ja hortensiat.
Oma kalkkikaivos
Kerää munankuoret talteen. Kuivuttuaan kuoret voi murskata esimerkiksi morttelissa ja käyttää jauhetta kasvien ravinteena. Murskatut munankuoret vapauttavat maaperään kalsiumia.
Eläimet pois kukkamullasta
Sirottele kukkamultaan kahvinporoja ja appelsiinin tai sitruunan kuoria. Lemmikit ja hyönteiset eivät yleensä pidä hapokkuudesta ja sitruksesta. Myös mullan pinnalle murskatut munankuoret ovat monille tuholaisille kauhistus.
Kierrätä vanhat kännykät
Kännyköiden uusiokäyttö on nykyään suosittua, joten käytetyn puhelimen ostaminen voi olla sekä hyvä teko, että edullista. Omia toimivia puhelimia voi myös viedä myymälöihin, jossa ne tarkistetaan, tyhjennetään tietoturvallisesti ja laitetaan uusiokäyttöön.
Puhelinliikkeet tai SER-kierrätyspiste kerää myös rikkinäisiä kännyköitä. Kännykät tuhotaan tietoturvallisesti käsittelylaitoksella ja niistä kerätään myös arvokkaita metalleja. Kännykän akut taas sisältävät kobolttia jonka kaivamiseen liittyy paljon ongelmia, joten akutkin on tärkeää kierrättää, jotta koboltti saadaan talteen.
Aiheesta voit lukea lisää suomenluonto.fi sivulta.
Digilaitteiden käyttö
Digilaitteiden ja –palveluiden osuus kasvihuonepäästöistä kasvaa koko ajan datakeskuksissa ja verkoissa, mutta myös kotitalouksissa. Laitteiden ja infran valmistus ja niiden käyttö vie energiaa. Vaikka uudet laitteet ovat entistä energiatehokkaampia, datan käytön lisääntyessä päästöt silti lisääntyvät. Vaikka yhden nettihaun ympäristövaikutus on olemattoman pieni, niin käyttäjiä ollessa miljardeja vaikutus on mittava. Eri arvioiden mukaan digilaitteet, internet ja sen vaatimat järjestelmät tuottavat 2–3,8 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Se on enemmän kuin lentäminen (tilanne 2020-21).
Laitteiden raaka-aineiden tuotanto kuluttaa ympäristöä, eikä tuotantoketjuja tunneta. Alalla ei ole juurikaan sertifiointijärjestelmiä. Digipalveluiden päästöihin voit kuitenkin vaikuttaa suosimalla käytettyjen laitteiden hankkimista ja pidentämällä elinkaarta hyvällä huolenpideolla. Tärkeää olisi kasvattaa elektroniikan kierrätysastetta huomattavasti. Kun laite hajoaa lopullisesti, vie se sähkölaiteromun eli SER-keräykseen, myös kaupat ottavat laitteita vastaan. Vain silloin arvokkaat raaka-aineet saadaan talteen. SER-keräykseen kuuluvat myös laturit, jatkojohdot, usb-piuhat ja kuulokkeet.
Useimmilla suomalaisilla on puhelinliittymässä rajaton data. Mobiiliverkot ovat kuitenkin energiatehokkuudeltaan huomattavasti huonompia kuin kiinteät verkot. Käytä kotona kiinteätä laajakaistaa mieluummin kuin puhelimella jaettua mobiilidataa – jos se vain on mahdollista.
- Kun et käytä laitetta, sammuta se. Myös erillinen näyttö.
- Älä seisota laitetta tuntikausia valmiustilassa kaiken varalta, käytä laitteiden virransäästöominaisuuksia
- Kotoa poistuessa sulje kodin wifi-reititin
- Poista digilaitteilta turhat sovellukset ja tilit, joita et käytä
- Poistu turhilta postituslistoilta, karsi myös kuvia ja videoita
Vastuulliset vaatteet
Vastuullisimmat vaatteet ovat ne, jotka ovat jo kaapissasi. Tekstiilijätevuorta voimme omalta osaltamme pienentää korjaamalla, paikkaamalla, tuunaamalla ja kierrättämällä uusien ostamisen sijaan. Jos vaate ei tunnu enää itselle sopivalta, se kannattaa viedä kirpputorille tai vaatekierrätykseen. Niihin ei kuitenkaan tule viedä huonokuntoisia tai likaisia vaatteita. Jos vaate on tullut tiensä päähän, pääkaupunkiseudulla poistotekstiilien keräys on laajentunut Sortti-asemilta tiettyihin kauppakeskuksiin. Keräyspisteet ja muuta hyödyllistä tietoa löydät täältä: https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/lajittelu/vaatteet-ja-tekstiilit/
Vaatekierräyksen puolestapuhujan Outi Les Pyy’n ajatuksia kierrätyksestä voit lukea myös täältä: https://outilespyy.com/lahjoita-vaatteet-oikein-kierratykseen-ja-uudelleenkayttoon/
Jäälinna tuo iloa ja yhteisöllisyyttä kotipihaan
Pyydä naapurit mukaan ja loihtikaa yhdessä kotipihalle näyttävä jäälinna. Pala palalta rakentuva linna on helppo tehdä, ja jokaisesta kodista löytyy tarvittavat aineet ja välineet. Jäälinna tuo iloa ja piristystä yhteiseen pihaan ja on samalla mukavaa, yhteistä tekemistä naapuruston kesken – toki turvavälit huomioiden.
Jäälinnan tiilet syntyvät helposti näin:
- Jäädytä vettä tyhjissä, huuhdelluissa maito- ja mehupurkeissa. Jäätyminen kestää pakkasesta riippuen päivästä kahteen päivään.
- Värikkäät jäätiilet syntyvät jäädyttämällä vesiväreillä, elintarvikevärillä, punajuurella tai vaikkapa mustikkamehulla värjättyä vettä.
- Kun vesi on jäätynyt, irrota pahvi jäätiilen ympäriltä.
- Vie jäätiilet rakennuspaikalle ja kiinnitä ne toisiinsa suihkauttamalla tiilien väliin kevyesti vettä suihkepullosta. Kiinnitysapuna voit käyttää myös lumisohjoa.
Ennen linnan tekemistä katsokaa pihamaalta sopiva paikka, joka ei ole ihmisten, autojen, aurausauton tai muun liikenteen tiellä.
Voitte sopia, että kuka tahansa voi tuoda ja kiinnittää jäätiiliä linnaan haluamallaan tavalla. Näin jäälinna valmistuu vähitellen ja lopputulos on jokaiselle yllätys. Tässä mukavassa talvipuuhassa voivat olla mukana kaiken ikäiset asukkaat!
Intoa yhteiseen rakennushankkeeseen!