Vinkit ja ohjeet

Leipää viipaleina pakastimeen

Viipaloi leipä ja pakasta se, niin vältät leivästä aiheutuvan ruokahävikin. Pakasta leipä siivutettuna niin, että viipaleiden välissä on leivin- tai voipaperia. Näin palaset eivät tartu toisiinsa ja leipää voi sulattaa vain tarvittava määrä. Sulata esimerkiksi leivänpaahtimella.

Lika irti kattiloista

Ota kahvinporot talteen ja hankaa niillä palaneen kattilan pohjaa. Kun lika on irti, pese kattila normaalisti. Voit kokeilla myös etikkaa ja vettä: keitä kattilassa 2 osaa etikkaa ja 1 osa vettä, lisää ruokalusikallinen suolaa ja jätä liuos yöksi kattilaan - huomaathan, että tämä neuvo ei sovellu alumiinikattiloille.

Termospullo ja maljakot puhtaaksi

Termospullot, maljakot ja muut kapeat, vaikeasti puhdistettavat astiat puhdistuvat helpommin, kun saippuaveteen sekoittaa murskattuja munankuoria ja ravistelee astian puhtaaksi.

Ruoka ja roskat

Pussit roskapusseiksi ja kestopussit hedelmille

Kerää kaikki pussit, kuten vessapaperipakkauspussit ja jauhopussit, talteen ja hyödynnä ne roskapusseina. Kaupan muoviset hedelmäpussit voi korvata itse tehdyllä kestohedelmäpussilla. Ompele pussi esimerkiksi vanhoista valoverhoista tai muusta ohuesta kankaasta tai virkkaa puuvillalangasta. Ota pussi mukaan kauppaan ja maksun jälkeen irrota punnituslappu, niin voit käyttää pussia uudestaan.  Netistä löydät kestopussien virkkaamiseen helppoja ja nopeita ohjeita.

Vinkit keittiöstä

Ruokasooda ja etikka kirkastaa

Kattilat, pinttyneet teekupit ja lavuaarit saa kirkkaaksi, kun pintaa hankaa kostutetulla liinalla, jossa on ruokasoodaa. Ikkunat saa helposti kirkkaiksi keittiöön ja koko kotiin, kun lisäät pesuveden joukkoon tilkan (1 rkl) etikkaa ja muutaman tipan käsiastianpesuainetta.

Vinkit - siivous

Hyödynnä pakkaspäivät kodin siivouksessa

Talvinen pakkaspäivä on erinomainen päivä sulattaa jääkaappi ja pakastin. Vie sulattamisen ja siivoamisen ajaksi ruoka-aineet esimerkiksi ulos parvekkeelle – pidä kuitenkin huoli, että jääkaapin ei sisältö jäädy parvekkeella. 

Kylmä talvisää tuo tehoa ja raikkautta vuodevaatteiden ja mattojen tuulettamiseen. Vie ne ulos siivouspäivän ajaksi ja lopuksi tamppaus, niin pölyt jäävät pihalle. Raikas pakkaspäivä kannattaa hyödyntää myös mm. villavaatteiden ja lasten pehmolelujen tuulettamiseen. 

Matoille voit antaa lumipesun: laita matto nukkapuoli alaspäin puhtaalle hangelle, tamppaa kevyesti ja harjaa tai ravistele lumi pois. Kun maton antaa jäähtyä ennen lumipesua, lumi ei sula lämpimään mattoon ja kastele sitä. Varmista ennen lumipesua, että matto kestää lumisen käsittelyn. 

Puhdistavaa sihinää lattiakaivossa

Tehokkuutta lattiakaivon puhdistamiseen: kaada lattiakaivoon ½ - 1 dl ruokasoodaa ja 1 - 2 dl väkiviinaetikkaa. Sihinä loppuessa laske kaivoon pari litraa kuumaa vettä.

Kestävät, pestävät puhdistuslaput

Vanulaput voi virkata - pestävät ja uudelleen käytettävät puhdistuslaput korvaavat kertakäyttöiset versiot. Virkkaa puhdistuslaput keskivahvasta neule- tai virkkauslangasta, joka on puuvillaa tai puuvillasekoitetta. Helppoja ohjeita puhdistuslappujen virkkaamiseen löydät netistä.

Tee WC:n puhdistus-muffini vaikka lahjaksi

Sekoita 3 dl ruokasoodaa ja 1,5 dl sitruunahappoa. Laita toiseen astiaan 3 rkl astianpesuainetta, lisää 20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä ja sekoita. Lisää pesuaineseos kuivien aineiden joukkoon. Muovaile seos palloiksi ja aseta ne muffinivuokiin vuorokaudeksi. Säilytä valmiita puhdistusmuffineja tiiviissä purkissa. Siivouspäivänä voit puhdistusmuffinin tiputtaa WC-pönttöön sihisemään. Pönttö harjataan puhtaaksi ja huuhdellaan.

Tee omaa kasvuravinnetta

Kerää kahvinporot kasvien ravinteeksi – käytä niitä sellaisenaan tai sekoittamalla multaan. Kahvinporoista tykkäävät etenkin happamassa mullassa viihtyvät kasvit kuten ruusut, alppiruusut, pensasmustikat, magnoliat ja hortensiat.

Oma kalkkikaivos

Kerää munankuoret talteen. Kuivuttuaan kuoret voi murskata esimerkiksi morttelissa ja käyttää jauhetta kasvien ravinteena. Murskatut munankuoret vapauttavat maaperään kalsiumia.

Eläimet pois kukkamullasta

Sirottele kukkamultaan kahvinporoja ja appelsiinin tai sitruunan kuoria. Lemmikit ja hyönteiset eivät yleensä pidä hapokkuudesta ja sitruksesta. Myös mullan pinnalle murskatut munankuoret ovat monille tuholaisille kauhistus.

Puhelinkuva

Kierrätä vanhat kännykät

Kännyköiden uusiokäyttö on nykyään suosittua, joten käytetyn puhelimen ostaminen voi olla sekä hyvä teko, että edullista. Omia toimivia puhelimia voi myös viedä myymälöihin, jossa ne tarkistetaan, tyhjennetään tietoturvallisesti ja laitetaan uusiokäyttöön.

Puhelinliikkeet tai SER-kierrätyspiste kerää myös rikkinäisiä kännyköitä. Kännykät tuhotaan tietoturvallisesti käsittelylaitoksella ja niistä kerätään myös arvokkaita metalleja. Kännykän akut taas sisältävät kobolttia jonka kaivamiseen liittyy paljon ongelmia, joten akutkin on tärkeää kierrättää, jotta koboltti saadaan talteen.

Aiheesta voit lukea lisää suomenluonto.fi sivulta.

Vinkit lapset

Jäälinna tuo iloa ja yhteisöllisyyttä kotipihaan

Pyydä naapurit mukaan ja loihtikaa yhdessä kotipihalle näyttävä jäälinna. Pala palalta rakentuva linna on helppo tehdä, ja jokaisesta kodista löytyy tarvittavat aineet ja välineet. Jäälinna tuo iloa ja piristystä yhteiseen pihaan ja on samalla mukavaa, yhteistä tekemistä naapuruston kesken – toki turvavälit huomioiden.

Pyydä naapurit mukaan ja loihtikaa yhdessä kotipihalle näyttävä jäälinna. Pala palalta rakentuva linna on helppo tehdä, ja jokaisesta kodista löytyy tarvittavat aineet ja välineet. Jäälinna tuo iloa ja piristystä yhteiseen pihaan ja on samalla mukavaa, yhteistä tekemistä naapuruston kesken – toki turvavälit huomioiden.  

Jäälinnan tiilet syntyvät helposti näin: 

 • Jäädytä vettä tyhjissä, huuhdelluissa maito- ja mehupurkeissa. Jäätyminen kestää pakkasesta riippuen päivästä kahteen päivään. 
 • Värikkäät jäätiilet syntyvät jäädyttämällä vesiväreillä, elintarvikevärillä, punajuurella tai vaikkapa mustikkamehulla värjättyä vettä.
 • Kun vesi on jäätynyt, irrota pahvi jäätiilen ympäriltä. 
 • Vie jäätiilet rakennuspaikalle ja kiinnitä ne toisiinsa suihkauttamalla tiilien väliin kevyesti vettä suihkepullosta. Kiinnitysapuna voit käyttää myös lumisohjoa. 

Ennen linnan tekemistä katsokaa pihamaalta sopiva paikka, joka ei ole ihmisten, autojen, aurausauton tai muun liikenteen tiellä. 
Voitte sopia, että kuka tahansa voi tuoda ja kiinnittää jäätiiliä linnaan haluamallaan tavalla. Näin jäälinna valmistuu vähitellen ja lopputulos on jokaiselle yllätys. Tässä mukavassa talvipuuhassa voivat olla mukana kaiken ikäiset asukkaat! 

Intoa yhteiseen rakennushankkeeseen!

Jouluvinkit

Jouluvinkit

 

Vinkkejä vastuullisempaan jouluun

Joulu on ilon juhla, jota kannattaa viettää ripauksella vastuullisuutta. Jouluvalmisteluissa ja joulua juhliessa voit helposti vähentää jätettä ja säästää energiaa. Tässä vinkkejä joulukotiin: 

Joululahjat ja joulukortit

 • Kysy, mitä lahjansaaja toivoo lahjaksi – osta vain tarpeellista. Suosi lahjaostoksissa vastuullisuutta, tee löytöjä kierrätys- ja kirpputoreilta.  
 • Pakkaa lahjat kekseliäästi ja käytä jo olemassa olevia materiaaleja, kuten lehden sivuja tai kaunista kangasta. 
 • Säästä joululahjapaperit, -pussit ja -narut – ne toimivat hyvin seuraavana jouluna. (Muistathan, että lahjapaperit eivät kuulu paperinkeräykseen, vaan energia/sekajätteeseen.)
 • Osta, anna ja toivo aineettomia lahjoja, kuten elämyksiä, palveluita, aikaa ja hyvää mieltä. Mainioita lahjaideoita löydät annajotainmuuta-sivulta
 • Leikkaa 2-osaisista joulukorteista kuvasivut talteen ja käytä ne seuraavana jouluna joulu- ja pakettikortteina

Joulupöydän ääressä

 • Suunnittele tarjoilut rakkaudella mutta maltilla. Jos valikoima on suuri, määrät voivat olla silloin pienempiä. 
 • Suosi kotimaisia jouluruokia, nauti kasvisruoista ja herkuttele liharuoilla kohtuudella. 
 • Nauti jouluherkuista ilman kertakäyttöastioita. 
 • Ylijäävä jouluruoka sopii monen uuden, maukkaan ruoan valmistamiseen – samalla vähennät ruokahävikkiä
 • Kinkun paistinrasva on tulevaa dieseliä. Kerää siis kinkun ja muiden jouluruokien paistinrasva talteen ja vie Kinkkutemppu-keräykseen. (Muistathan, että paistinrasvaa ei saa kaataa viemäriin.)

Sähköä säästäen

 • Suosi jouluvaloissa led-valoja, käytä paristokäyttöisten sijaan pistokkeeseen kytkettäviä jouluvaloja
 • Älä anna joulusaunan odottaa, vaan mene löylyyn heti kun sauna on lämmin. 

 

Lä­he­tä oma vink­ki­si!

On­ko si­nul­la hy­vä vink­ki tai toi­mi­va oh­je, jos­ta saa mu­ka­vas­ti apua ar­keen? Näin myös muut A-Kruu­nun asuk­kaat saa­vat ideoi­ta ja vink­ke­jä ar­keen ja asu­mi­seen. Jul­kais­tut vin­kit pal­ki­taan pie­nel­lä lah­jal­la. Pi­dä­täm­me oi­keu­den teks­tien muok­kaa­mi­seen. 
Luo­daan yh­des­sä mu­ka­vaa, ko­toi­saa asu­mis­ta!