Vinkit ja ohjeet

Leipää viipaleina pakastimeen

Viipaloi leipä ja pakasta se, niin vältät leivästä aiheutuvan ruokahävikin. Pakasta leipä siivutettuna niin, että viipaleiden välissä on leivin- tai voipaperia. Näin palaset eivät tartu toisiinsa ja leipää voi sulattaa vain tarvittava määrä. Sulata esimerkiksi leivänpaahtimella.

Lika irti kattiloista

Ota kahvinporot talteen ja hankaa niillä palaneen kattilan pohjaa. Kun lika on irti, pese kattila normaalisti. Voit kokeilla myös etikkaa ja vettä: keitä kattilassa 2 osaa etikkaa ja 1 osa vettä, lisää ruokalusikallinen suolaa ja jätä liuos yöksi kattilaan - huomaathan, että tämä neuvo ei sovellu alumiinikattiloille.

Termospullo ja maljakot puhtaaksi

Termospullot, maljakot ja muut kapeat, vaikeasti puhdistettavat astiat puhdistuvat helpommin, kun saippuaveteen sekoittaa murskattuja munankuoria ja ravistelee astian puhtaaksi.

Ruoka ja roskat

Pussit roskapusseiksi ja kestopussit hedelmille

Kerää kaikki pussit, kuten vessapaperipakkauspussit ja jauhopussit, talteen ja hyödynnä ne roskapusseina. Kaupan muoviset hedelmäpussit voi korvata itse tehdyllä kestohedelmäpussilla. Ompele pussi esimerkiksi vanhoista valoverhoista tai muusta ohuesta kankaasta tai virkkaa puuvillalangasta. Ota pussi mukaan kauppaan ja maksun jälkeen irrota punnituslappu, niin voit käyttää pussia uudestaan.  Netistä löydät kestopussien virkkaamiseen helppoja ja nopeita ohjeita.

Vinkit keittiöstä

Ruokasooda ja etikka kirkastaa

Kattilat, pinttyneet teekupit ja lavuaarit saa kirkkaaksi, kun pintaa hankaa kostutetulla liinalla, jossa on ruokasoodaa. Ikkunat saa helposti kirkkaiksi keittiöön ja koko kotiin, kun lisäät pesuveden joukkoon tilkan (1 rkl) etikkaa ja muutaman tipan käsiastianpesuainetta.

Vinkit - siivous

Hyödynnä pakkaspäivät kodin siivouksessa

Talvinen pakkaspäivä on erinomainen päivä sulattaa jääkaappi ja pakastin. Vie sulattamisen ja siivoamisen ajaksi ruoka-aineet esimerkiksi ulos parvekkeelle – pidä kuitenkin huoli, että jääkaapin sisältö ei jäädy parvekkeella. 

Kylmä talvisää tuo tehoa ja raikkautta vuodevaatteiden ja mattojen tuulettamiseen. Vie ne ulos siivouspäivän ajaksi ja lopuksi tamppaus, niin pölyt jäävät pihalle. Raikas pakkaspäivä kannattaa hyödyntää myös mm. villavaatteiden ja lasten pehmolelujen tuulettamiseen. 

Matoille voit antaa lumipesun: laita matto nukkapuoli alaspäin puhtaalle hangelle, tamppaa kevyesti ja harjaa tai ravistele lumi pois. Kun maton antaa jäähtyä ennen lumipesua, lumi ei sula lämpimään mattoon ja kastele sitä. Varmista ennen lumipesua, että matto kestää lumisen käsittelyn. 

Puhdistavaa sihinää lattiakaivossa

Tehokkuutta lattiakaivon puhdistamiseen: kaada lattiakaivoon ½ - 1 dl ruokasoodaa ja 1 - 2 dl väkiviinaetikkaa. Sihinä loppuessa laske kaivoon pari litraa kuumaa vettä.

Kestävät, pestävät puhdistuslaput

Vanulaput voi virkata - pestävät ja uudelleen käytettävät puhdistuslaput korvaavat kertakäyttöiset versiot. Virkkaa puhdistuslaput keskivahvasta neule- tai virkkauslangasta, joka on puuvillaa tai puuvillasekoitetta. Helppoja ohjeita puhdistuslappujen virkkaamiseen löydät netistä.

Tee WC:n puhdistus-muffini vaikka lahjaksi

Sekoita 3 dl ruokasoodaa ja 1,5 dl sitruunahappoa. Laita toiseen astiaan 3 rkl astianpesuainetta, lisää 20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä ja sekoita. Lisää pesuaineseos kuivien aineiden joukkoon. Muovaile seos palloiksi ja aseta ne muffinivuokiin vuorokaudeksi. Säilytä valmiita puhdistusmuffineja tiiviissä purkissa. Siivouspäivänä voit puhdistusmuffinin tiputtaa WC-pönttöön sihisemään. Pönttö harjataan puhtaaksi ja huuhdellaan.

Tee omaa kasvuravinnetta

Kerää kahvinporot kasvien ravinteeksi – käytä niitä sellaisenaan tai sekoittamalla multaan. Kahvinporoista tykkäävät etenkin happamassa mullassa viihtyvät kasvit kuten ruusut, alppiruusut, pensasmustikat, magnoliat ja hortensiat.

Oma kalkkikaivos

Kerää munankuoret talteen. Kuivuttuaan kuoret voi murskata esimerkiksi morttelissa ja käyttää jauhetta kasvien ravinteena. Murskatut munankuoret vapauttavat maaperään kalsiumia.

Eläimet pois kukkamullasta

Sirottele kukkamultaan kahvinporoja ja appelsiinin tai sitruunan kuoria. Lemmikit ja hyönteiset eivät yleensä pidä hapokkuudesta ja sitruksesta. Myös mullan pinnalle murskatut munankuoret ovat monille tuholaisille kauhistus.

Puhelinkuva

Kierrätä vanhat kännykät

Kännyköiden uusiokäyttö on nykyään suosittua, joten käytetyn puhelimen ostaminen voi olla sekä hyvä teko, että edullista. Omia toimivia puhelimia voi myös viedä myymälöihin, jossa ne tarkistetaan, tyhjennetään tietoturvallisesti ja laitetaan uusiokäyttöön.

Puhelinliikkeet tai SER-kierrätyspiste kerää myös rikkinäisiä kännyköitä. Kännykät tuhotaan tietoturvallisesti käsittelylaitoksella ja niistä kerätään myös arvokkaita metalleja. Kännykän akut taas sisältävät kobolttia jonka kaivamiseen liittyy paljon ongelmia, joten akutkin on tärkeää kierrättää, jotta koboltti saadaan talteen.

Aiheesta voit lukea lisää suomenluonto.fi sivulta.

Digilaitteet

Digilaitteiden käyttö

Digilaitteiden ja –palveluiden osuus kasvihuonepäästöistä kasvaa koko ajan datakeskuksissa ja verkoissa, mutta myös kotitalouksissa. Laitteiden ja infran valmistus ja niiden käyttö vie energiaa. Vaikka uudet laitteet ovat entistä energiatehokkaampia, datan käytön lisääntyessä päästöt silti lisääntyvät. Vaikka yhden nettihaun ympäristövaikutus on olemattoman pieni, niin käyttäjiä ollessa miljardeja vaikutus on mittava. Eri arvioiden mukaan digilaitteet, internet ja sen vaatimat järjestelmät tuottavat 2–3,8 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä. Se on enemmän kuin lentäminen (tilanne 2020-21).

Laitteiden raaka-aineiden tuotanto kuluttaa ympäristöä, eikä tuotantoketjuja tunneta. Alalla ei ole juurikaan sertifiointijärjestelmiä. Digipalveluiden päästöihin voit kuitenkin vaikuttaa suosimalla käytettyjen laitteiden hankkimista ja pidentämällä elinkaarta hyvällä huolenpideolla. Tärkeää olisi kasvattaa elektroniikan kierrätysastetta huomattavasti. Kun laite hajoaa lopullisesti, vie se sähkölaiteromun eli SER-keräykseen, myös kaupat ottavat laitteita vastaan. Vain silloin arvokkaat raaka-aineet saadaan talteen. SER-keräykseen kuuluvat myös laturit, jatkojohdot, usb-piuhat ja kuulokkeet.

Useimmilla suomalaisilla on puhelinliittymässä rajaton data. Mobiiliverkot ovat kuitenkin energiatehokkuudeltaan huomattavasti huonompia kuin kiinteät verkot. Käytä kotona kiinteätä laajakaistaa mieluummin kuin puhelimella jaettua mobiilidataa – jos se vain on mahdollista.

 • Kun et käytä laitetta, sammuta se. Myös erillinen näyttö.
 • Älä seisota laitetta tuntikausia valmiustilassa kaiken varalta, käytä laitteiden virransäästöominaisuuksia
 • Kotoa poistuessa sulje kodin wifi-reititin
 • Poista digilaitteilta turhat sovellukset ja tilit, joita et käytä
 • Poistu turhilta postituslistoilta, karsi myös kuvia ja videoita

Vaatteet

Vastuulliset vaatteet

Vastuullisimmat vaatteet ovat ne, jotka ovat jo kaapissasi. Tekstiilijätevuorta voimme omalta osaltamme pienentää korjaamalla, paikkaamalla, tuunaamalla ja kierrättämällä uusien ostamisen sijaan. Jos vaate ei tunnu enää itselle sopivalta, se kannattaa viedä kirpputorille tai vaatekierrätykseen. Niihin ei kuitenkaan tule viedä huonokuntoisia tai likaisia vaatteita. Jos vaate on tullut tiensä päähän, pääkaupunkiseudulla poistotekstiilien keräys on laajentunut Sortti-asemilta tiettyihin kauppakeskuksiin. Keräyspisteet ja muuta hyödyllistä tietoa löydät täältä: https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/lajittelu/vaatteet-ja-tekstiilit/

Vaatekierräyksen puolestapuhujan Outi Les Pyy’n ajatuksia kierrätyksestä voit lukea myös täältä: https://outilespyy.com/lahjoita-vaatteet-oikein-kierratykseen-ja-uudelleenkayttoon/

Vinkit lapset

Jäälinna tuo iloa ja yhteisöllisyyttä kotipihaan

Pyydä naapurit mukaan ja loihtikaa yhdessä kotipihalle näyttävä jäälinna. Pala palalta rakentuva linna on helppo tehdä, ja jokaisesta kodista löytyy tarvittavat aineet ja välineet. Jäälinna tuo iloa ja piristystä yhteiseen pihaan ja on samalla mukavaa, yhteistä tekemistä naapuruston kesken – toki turvavälit huomioiden.

Jäälinnan tiilet syntyvät helposti näin: 

 • Jäädytä vettä tyhjissä, huuhdelluissa maito- ja mehupurkeissa. Jäätyminen kestää pakkasesta riippuen päivästä kahteen päivään. 
 • Värikkäät jäätiilet syntyvät jäädyttämällä vesiväreillä, elintarvikevärillä, punajuurella tai vaikkapa mustikkamehulla värjättyä vettä.
 • Kun vesi on jäätynyt, irrota pahvi jäätiilen ympäriltä. 
 • Vie jäätiilet rakennuspaikalle ja kiinnitä ne toisiinsa suihkauttamalla tiilien väliin kevyesti vettä suihkepullosta. Kiinnitysapuna voit käyttää myös lumisohjoa. 

Ennen linnan tekemistä katsokaa pihamaalta sopiva paikka, joka ei ole ihmisten, autojen, aurausauton tai muun liikenteen tiellä. 
Voitte sopia, että kuka tahansa voi tuoda ja kiinnittää jäätiiliä linnaan haluamallaan tavalla. Näin jäälinna valmistuu vähitellen ja lopputulos on jokaiselle yllätys. Tässä mukavassa talvipuuhassa voivat olla mukana kaiken ikäiset asukkaat! 

Intoa yhteiseen rakennushankkeeseen!

Jouluvinkit

Jouluvinkit

 

Vinkkejä vastuullisempaan jouluun

Joulu on ilon juhla, jota kannattaa viettää ripauksella vastuullisuutta. Jouluvalmisteluissa ja joulua juhliessa voit helposti vähentää jätettä ja säästää energiaa. Tässä vinkkejä joulukotiin: 

Joululahjat ja joulukortit

 • Kysy, mitä lahjansaaja toivoo lahjaksi – osta vain tarpeellista. Suosi lahjaostoksissa vastuullisuutta, tee löytöjä kierrätys- ja kirpputoreilta.  
 • Pakkaa lahjat kekseliäästi ja käytä jo olemassa olevia materiaaleja, kuten lehden sivuja tai kaunista kangasta. 
 • Säästä joululahjapaperit, -pussit ja -narut – ne toimivat hyvin seuraavana jouluna. (Muistathan, että lahjapaperit eivät kuulu paperinkeräykseen, vaan energia/sekajätteeseen.)
 • Litistä pahvilaatikot ja muut kartonkipakkaukset, lajttele kartonkikeräykseen
 • Osta, anna ja toivo aineettomia lahjoja, kuten elämyksiä, palveluita, aikaa ja hyvää mieltä. Mainioita lahjaideoita löydät annajotainmuuta-sivulta
 • Leikkaa 2-osaisista joulukorteista kuvasivut talteen ja käytä ne seuraavana jouluna joulu- ja pakettikortteina
 • Suosi lähi- ja kotimaisia tuotteita – vältä pitkiä kuljetuksia vaativia tuotteita

Joulupöydän ääressä

 • Suunnittele tarjoilut rakkaudella mutta maltilla. Jos valikoima on suuri, määrät voivat olla silloin pienempiä. 
 • Hyödynnä valmistuotteita, tuunaaa tarvittaessa oman maun mukaiseksi.
 • Suosi kotimaisia jouluruokia, nauti kasvisruoista ja herkuttele liharuoilla kohtuudella. Tiesitkö, että kinkun voi ostaa myös valmiiksi paistettuna.
 • Nauti jouluherkuista ilman kertakäyttöastioita. 
 • Ylijäävä jouluruoka sopii monen uuden, maukkaan ruoan valmistamiseen – samalla vähennät ruokahävikkiä
 • Kinkun paistinrasva on tulevaa dieseliä. Kerää siis kinkun ja muiden jouluruokien paistinrasva talteen ja vie Kinkkutemppu-keräykseen. (Muistathan, että paistinrasvaa ei saa kaataa viemäriin.)

Sähköä säästäen

 • Käytä siivouksessa ekologisia tuotteita, soodaa, etikkaa ja sitruunaa, vältä turhia kemikaaleja
 • Ajoita uuninkäyttö ja pidemmät paistoajat matalamman kulutuksen tunteihin, hyödynnä yösähköä. Tiesitkö, että kinkun voi ostaa myös valmiiksi paistettuna
 • Paista kerralla useeampi ruoka, hyödynnä lämmitys- ja jälkilämpö
 • Sulata pakasteet hitaasti jääkaapissa
 • Jäähdytä ruoat parvekkeella, älä jääkaapissa, muista suojata hyvin
 • Suosi jouluvaloissa led-valoja, käytä paristokäyttöisten sijaan pistokkeeseen kytkettäviä jouluvaloja
 • Älä anna joulusaunan odottaa, vaan mene löylyyn heti kun sauna on lämmin. 

Pääsiäisvinkit

Pääsiäisvinkit

Pääsiäisvinkit

Vinkkejä pääsiäiseen

Pääsiäisenä on kiva herkutella ja sisustaa koti keväiseksi, silloinkin kannattaa miettiä tavaroiden uudelleenkäyttö, jotta jäteastiat ei täyty turhaan. Tässä muutamian vinkkejä pääsiäiskotiin:

Väriä pääsiäispöytään

Punakaali, kurkuma, sipuli, mustikka, pinaatti, kuminauhat ja sukkahousut. Jos näitä löytyy kotoasi, saat aikaan jo todella hienoja ja värikkäitä pääsiäismunia. Lisäämällä joukkoon kukkia, lehtiä, riisiä tai kelmua, saat upeita lisäefektejä. Katso tarkempia ohjeita täältä:

https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006077356.html

https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/paasiainen/varjaa-kananmuna-luonnollisesti-ruoka-aineilla

https://www.martat.fi/marttakoulu/junnukokki/kadentoissa/juhlapaivat/pikkukokin-paasiainen/munien-varjaaminen/

Suklaamunakrääsästä iloa sisustukseen

Tarvitset:

 • pientä muovikrääsää (löytyy myös kirpputoreilta, pyydä myös ystäviä keräämään talteen)
 • styroksinen askartelukranssi
 • vanha trikoo t-paita/yöpaita (esim. harmaa, jotta väri ei loista alta)
 • kuumaliimapistooli ja kuumaliimaa
 • rautalankaa ripustukseen

1. Leikkaa vanhasta trikoovaatteesta kaitaletta. Päällystä styroksinen askartelukranssi trikookaitaleella, käytä kuumaliimaa kaitaleiden päissä. (Liimatessa krääsä tarttuu paremmin trikooseen).
2. Liimaa muovikrääsää kuumaliimalla toistensa viereen haluamallasi tavalla. Mitä enemmän ja tiiviimmin sen parempi.
3. Tee rautalangasta ripustuslenkki kiepauttamalla lanka kranssi ympäri ja muotoile ripustuskohtaan lenkki.
4. Ripusta oveen kaikkien iloksi!

Ei kukkasipuleita roskiin!

Pääsiäisen ja kevään ruukkukukkien sipulit kannattaa istuttaa kukinnan jälkeen ulos, niin ne ilahduttavat myös tulevina keväinä. Älä heitä helmililjoja, krookuksia, narsisseja ja tulppaaneja pois, vaan anna niiden kuivua ruukuissaan. Kuivuttuaan katkaise kuivuneet osat pois ja istuta sipulit ulos, niin ne jaksavat ilahduttaa kukinnallaan vuodesta toiseen. 


 

Lä­he­tä oma vink­ki­si!

On­ko si­nul­la hy­vä vink­ki tai toi­mi­va oh­je, jos­ta saa mu­ka­vas­ti apua ar­keen? Näin myös muut A-Kruu­nun asuk­kaat saa­vat ideoi­ta ja vink­ke­jä ar­keen ja asu­mi­seen. Jul­kais­tut vin­kit pal­ki­taan pie­nel­lä lah­jal­la. Pi­dä­täm­me oi­keu­den teks­tien muok­kaa­mi­seen. 
Luo­daan yh­des­sä mu­ka­vaa, ko­toi­saa asu­mis­ta!