
Vesi
Muuta vedenkäyttöäsi,
säästä energiaa
Käyttöveden lämmittäminen vie kotitalouksissa eniten energiaa asunnon lämmittämisen jälkeen. Kotitalouksissa vettä kulutetaan hyvin erilaisia määriä. Suurin osa lämpimästä vedestä käytetään kylpyhuoneessa, mutta veden kulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota myös keittiön puolella.
Kuusi tapaa säästää vettä:
- Käy nopeasti suihkussa - älä jää lotraamaan. 15 minuutin päivittäinen suihku maksaa vuodessa noin 450 euroa, kun taas 5 minuutin tehokas pikasuihku jää kustannuksiltaan noin 150 euroon vuodessa.
- Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä. Mieti, riittääkö pyykkäämisen sijaan vaatteiden tuuletus. Tämä pidentää myös vaatteiden käyttöikää.
- Käsin tiskatessa pese ja huuhtele astiat altaissa, älä juoksevalla vedellä.
Tiesitkö, että
|
- Sulje hana hampaita pestessä. 2 minuutin hampaiden pesu juoksevan veden alla vie 12 litraa vettä. Kaksi pesua päivässä vuoden jokaisena päivänä tarkoittaa 8 760 litraa vettä vuodessa.
- Täytä pullo tai kannu vedellä ja laita se jääkaappiin. Näin sinulla on heti raikasta ja viileää juomavettä ilman turhaa veden juoksuttamista hanasta.
Vesivuodot kuriin:
Varmista, että wc-istuin tai vesihana ei vuoda. Vuotava hana tai wc-istuin voi kuluttaa vettä jopa satoja litroja kuukaudessa. Tee ilmoitus vuodosta mahdollisimman pian.
Paljasta vuotava wc-istuin näin:
- Odota huuhtelun jälkeen 15 minuuttia.
- Aseta wc-paperipala istuimen sisälle takareunaan.
- Jos paperi kastuu reunasta reunaan alle puolessa minuutissa, ota yhteyttä huoltoyhtiöön. Jos paperi kastuu parissa sekunnissa, on syytä välittömään korjaukseen.
Kaksoisnuppi käyttöön:
WC-istuin kuluttaa jokaisella huuhtelulla 6 litraa vettä, vanhat mallit jopa 9 - 12 litraa vettä/huuhtelu. Uusien istuimien kaksoisnuppi säästää vettä:
- Iso tarve 4 litraa
- Pieni tarve 1,5 - 2 litraa
Fiksusti vettä parvekekasveille:
Kastele kukat ja muut parvekkeella kasvavat kasvit pilvisenä päivänä, varhain aamulla tai illalla auringonlaskun jälkeen. Näin vettä ei haihdu auringon paisteen vaikutuksesta suoraan ilmaan, vaan kasvi saa kaiken antamasi veden.
Lämmin vesi
|
Lisää aiheesta:
Vastuullinen vedenkulutus
(Kuluttajaliitto)
Vedenkulutus kuriin
(Ympäristö nyt/Varsinais-Suomen ELY-keskus)
Vesikustannukset kuriin
(Motiva)
Vinkkejä fiksuun vedenkäyttöön
(Motiva)